REKLAMA

Źródło: Pixabay: Bru-nO

Przepis na gofry belgijskie

Są łatwiejsze do zrobienia niż myślisz i nic nie przebije ich smaku. Te złotobrązowe, chrupiące gofry są niezapomniane. Sprawdzony i gwarantowany, Ty też możesz podbić naukę domowego robienia gofrów dzięki poniższemu przepisowi.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 500 ml mleko Dodano do
  • 200 g Mąka Dodano do
  • 75 g masło Dodano do
  • 50 g cukier Dodano do
  • 1 pikantny sól Dodano do
  • 15 g drożdże Dodano do
  • 2 jajko Dodano do
  • 1 pakiet Cukier waniliowy Dodano do
  • Cukier puder do podania Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże w dużej misce. Upewnij się, że wszystkie składniki są dobrze wymieszane, aby ułatwić dodanie jajek i mleka.

2. Krok

Roztop masło, a następnie powoli dodawaj jajka, ciągle mieszając. Następnie powoli dodawaj mleko. Zalecam dodawanie mleka po trochu, zawsze dokładnie mieszając, aby uzyskać jednolite ciasto bez grudek.

3. Krok

Przykryj ciasto i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ważne jest, aby się nie spieszyć, ciasto potrzebuje tego czasu, aby wystarczająco napęcznieć.

4. Krok

Rozgrzej gofrownicę i zacznij piec gofry. Użyj około 1/2 szklanki ciasta na każdego gofra. Ważne jest, aby nie dociskać gofrów do patelni, w przeciwnym razie nie będą tak miękkie i lekkie, jak powinny.

5. Krok

Smażyć gofry na złoty kolor i podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy