Źródło: Pixabay: Bru-nO
Przepis na gofry belgijskie
Są łatwiejsze do zrobienia niż myślisz i nic nie przebije ich smaku. Te złotobrązowe, chrupiące gofry są niezapomniane. Sprawdzony i gwarantowany, Ty też możesz podbić naukę domowego robienia gofrów dzięki poniższemu przepisowi.
Składniki
- 500 ml mleko
- 200 g Mąka
- 75 g masło
- 50 g cukier
- 1 pikantny sól
- 15 g drożdże
- 2 jajko
- 1 pakiet Cukier waniliowy
- Cukier puder do podania
Najnowsze ulotki
Procedura
Wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże w dużej misce. Upewnij się, że wszystkie składniki są dobrze wymieszane, aby ułatwić dodanie jajek i mleka.
Roztop masło, a następnie powoli dodawaj jajka, ciągle mieszając. Następnie powoli dodawaj mleko. Zalecam dodawanie mleka po trochu, zawsze dokładnie mieszając, aby uzyskać jednolite ciasto bez grudek.
Przykryj ciasto i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ważne jest, aby się nie spieszyć, ciasto potrzebuje tego czasu, aby wystarczająco napęcznieć.
Rozgrzej gofrownicę i zacznij piec gofry. Użyj około 1/2 szklanki ciasta na każdego gofra. Ważne jest, aby nie dociskać gofrów do patelni, w przeciwnym razie nie będą tak miękkie i lekkie, jak powinny.
Smażyć gofry na złoty kolor i podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem.