REKLAMA

Przepis na ciasto na pierniki

Przyjemne nietrudne ciasto na pierniki, znanego przede wszystkim z okresu bożonarodzeniowego. Dzięki korzennemu aromatowi i pikantnej słodyczy, pierniki przypominają o cieple domowego ogniska. Ciasto jest elastyczne i łatwe do wykrajania, co umożliwia wzorowanie różnego rodzaju pierników. Idealne produkcję ciasteczek na choinkę bądź prezent dla najbliższych.

REKLAMA

Składniki

porcje
30
  • 250 g mąki pszennej Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • 12 łyżeczki imbiru w proszku Dodano do
  • 12 łyżeczki goździków w proszku Dodano do
  • 14 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodano do
  • 14 łyżeczki soli Dodano do
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej) Dodano do
  • 100 g cukru trzcinowego Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 4 łyżki miodu Dodano do
  • 1 Łyżka skórki startej z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Instrukcje:

2. Krok

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, goździki, gałkę muszkatołową i sól. Odstaw na chwilę.

3. Krok

W dużej misce ubij masło z cukrem trzcinowym na gładką masę. Możesz użyć miksera lub wykorzystać trzepaczkę do ręcznego ubijania.

4. Krok

Dodaj jajko, miód i skórkę startą z cytryny do masy masła i cukru. Kontynuuj ubijanie, aż składniki się połączą.

5. Krok

Stopniowo dodawaj suchą mieszankę składników do masy jajecznej i masła. Wyrabiaj ciasto, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.

6. Krok

Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw je do lodówki na co najmniej 1-2 godziny lub przez całą noc. Chłodzenie pomoże w lepszym formowaniu ciasta.

7. Krok

Po schłodzeniu ciasta, rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

8. Krok

Przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia.

9. Krok

Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Możesz użyć wałka do cieniowania, aby uzyskać równomierne ciasto.

10. Krok

Wytnij ciastem różne kształty przy pomocy foremek do pierników. Umieszczaj je na przygotowanej blasze z odstępami między nimi.

11. Krok

Piecz pierniki w nagrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, aż staną się lekko zrumienione. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rozmiaru i grubości pierników, dlatego warto kontrolować ich kolor podczas pieczenia.

12. Krok

Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw pierniki na blasze do ostygnięcia, a następnie przełóż je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

13. Krok

Jeśli chcesz, możesz udekorować pierniki lukrem i posypkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy