REKLAMA

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=NVFIRQvDHOc&ab_channel=Parantela

Proziaki, czyli bułeczki bez drożdży

Proziaki to małe, okrągłe bułeczki bez drożdży, pieczone na rozgrzanej płycie lub patelni. Tradycyjny produkt regionalny z Podkarpacia. Idealne na szybkie śniadanie lub przekąskę.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 230 ml kefíru Dodano do
  • 12 łyżeczki sody oczyszczonej Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Do miski wsyp mąkę, sodę oczyszczoną i sól, wszystko dokładnie wymieszaj.

2. Krok

Dodaj kefir i ponownie wymieszaj. Uzyskane ciasto powinno mieć konsystencję gęstszej śmietany, jeżeli jest za gęste - dodaj kefir, za rzadkie - mąkę.

3. Krok

Na rozgrzanej patelni, najlepiej z nieprzywierającą powłoką, kładź łyżką porcje ciasta i smaż na wolnym ogniu około 3 minuty, aż proziaki będą złociste, następnie odwróć na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.

4. Krok

Proziaki najlepiej smakują ciepłe, podane z ulubionymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy