Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=NVFIRQvDHOc&ab_channel=Parantela
Proziaki, czyli bułeczki bez drożdży
Proziaki to małe, okrągłe bułeczki bez drożdży, pieczone na rozgrzanej płycie lub patelni. Tradycyjny produkt regionalny z Podkarpacia. Idealne na szybkie śniadanie lub przekąskę.
Składniki
- 230 ml kefíru
- 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Do miski wsyp mąkę, sodę oczyszczoną i sól, wszystko dokładnie wymieszaj.
Dodaj kefir i ponownie wymieszaj. Uzyskane ciasto powinno mieć konsystencję gęstszej śmietany, jeżeli jest za gęste - dodaj kefir, za rzadkie - mąkę.
Na rozgrzanej patelni, najlepiej z nieprzywierającą powłoką, kładź łyżką porcje ciasta i smaż na wolnym ogniu około 3 minuty, aż proziaki będą złociste, następnie odwróć na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.
Proziaki najlepiej smakują ciepłe, podane z ulubionymi dodatkami.