Prosty kompot wiśniowy
Świetny kompot bez sterylizacji, bez długotrwałej pracy i bez użycia piekarnika!!! W ten sposób przygotowuję kompot każdego roku i jest doskonały. Nauczyłam się tego sposobu 20 lat temu od mojej węgierskiej sąsiadki :-)
Składniki
- Wiśnia
- cukier
- woda
Najnowsze ulotki
Procedura
Oczyść i umyj wiśnie. Umieść je w rondlu, dodaj cukier i zalej wodą. Mój garnek ma 7 litrów i był pełen wiśni. Wsypałam 350 g cukru granulowanego, ale każdy może dodać według własnego gustu. Wlej wodę tylko do 3/4 garnka, nie do pełna, ponieważ wiśnie i tak puszczą własne soki. Doprowadź powoli do wrzenia. Wiśnie należy często mieszać, ale delikatnie, zawsze od dołu do góry. Jeśli masz duży garnek, wiśnie na dnie zaczną gotować się szybciej i dlatego należy je mieszać częściej. Wszystkie wiśnie muszą być całkowicie ugotowane i zmienić kolor. W tej procedurze nie "gotujesz" wiśni, a jedynie doprowadzasz je do wrzenia. Najważniejsze jest to, że wszystkie wiśnie są przegrzane, a woda (sok) zaczyna powoli bulgotać. Na koniec przełóż wiśnie do słoików. Odwróć butelki do góry dnem i pozwól im całkowicie ostygnąć. Nie trzeba sterylizować, nigdy mi się nic nie zepsuło.
I teraz musimy tylko schować kompot do spiżarni i czekać, aż nadejdzie zima :-) Smacznego!
Wiśnie i cukier dodaj według smaku * słoiki do przetworów i wieczka muszą być nienaruszone * w celu sprawdzenia pozostaw kompot w kuchni na stole na 3-4 dni obserwacji
Moje dalsze przepisy można również znaleźć na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com oraz na Youtube