REKLAMA

Prosty jabłecznik

Szarlotka z kruchego ciasta to słodki i chrupiący deser, który świetnie pasuje do filiżanki kawy lub herbaty. Ta prosta i szybka wersja szarlotki na pewno zachwyci Cię swoim delikatnym smakiem i zapachem świeżych jabłek.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 200 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 50 g cukier puder Dodano do
  • 1 kg jabłko Dodano do
  • 50 g semolina cukier Dodano do
  • 1 Łyżka soku z cytryny Dodano do
  • 1 łyżka Mielonej cynamonu Dodano do
  • Waniliowy cukier do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

65 min.
1. Krok

W misce wymieszaj mąkę i cukier puder. Dodaj pokrojone na kostki masło i za pomocą palców wypracuj ciasto, aż powstanie krucha konsystencja.

2. Krok

Dodaj jajko i delikatnie wymieszaj, aż wszystko się połączy i powstanie ciasto.

3. Krok

Ciasto owińcie folią spożywczą i pozostawcie w lodówce na co najmniej 30 minut.

4. Krok

Oczyść jabłka, usuń pestki i pokrój na cienkie plastry. Do miski dodaj posiekane jabłka, dodaj cukier puder, sok z cytryny i cynamon. Wszystko dobrze wymieszaj.

5. Krok

Nagrzewać piekarnik do 180 °C.

6. Krok

Smaruj formę do pieczenia masłem lub wyłóż ją papierem do pieczenia.

7. Krok

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Za pomocą wałka przenieś ciasto do formy, tworząc z niego dno i krawędzie formy. Zaleca się kształtować ten kruchy materiał bezpośrednio w formie.

8. Krok

Dodaj pokrojone jabłka do korpusu i dokładnie je równomiernie rozłóż.

9. Krok

Posyp jabłka cukrem waniliowym i piecz w nagrzanym piekarniku do 180 °C przez około 35 minut lub do momentu, gdy kruche ciasto stanie się złocisto-brązowe.

10. Krok

Po upieczeniu pozostaw szarlotkę do ostygnięcia na ruszcie.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy