Źródło: Pixabay : M.studio
Prosty biszkopt cynamonowy
To ciasto cynamonowe jest absolutnym faworytem mojej rodziny i opiera się na starym przepisie mojej babci. Połączenie puszystej konsystencji ciasta i aromatycznego zapachu cynamonu sprawia, że każde serce bije szybciej i przywołuje cudowne wspomnienia przytulnych chwil z dzieciństwa.
Składniki
- 200 g masło
- 250 g cukier
- 4 jajka
- 400 g Mąka
- 2 Łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 Szczypta sól
- 200 ml mleko
- 4 Łyżeczka Cynamon
- 50 g cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby upiec ciasto cynamonowe, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę masłem.
W średniej wielkości misce ubij zmiękczone masło i cukier ręcznym mikserem na kremową masę. Warto mieszać przez kilka minut dłużej, aby uzyskać naprawdę ładną, puszystą masę.
Następnie dodawaj jajka pojedynczo. Poczekaj, aż każde jajko zostanie w pełni włączone do masy przed dodaniem kolejnego. Pomoże to w późniejszym wyrośnięciu ciasta.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i dwie łyżeczki cynamonu. Następnie dodaj tę mieszankę na przemian z mlekiem do mieszanki masła, cukru i jajek i dobrze wymieszaj. Uważaj, aby nie przesadzić z mieszaniem, ponieważ może to sprawić, że ciasto będzie gęste i ciężkie, a chcemy, aby było przyjemne i puszyste.
Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka będzie czysta. Gdy brzegi ciasta są zarumienione, a wykałaczka wychodzi czysta, ciasto jest idealne!
Pozostaw ciasto cynamonowe do ostygnięcia, a następnie posyp mieszanką pozostałego cynamonu i cukru pudru. Rozkroić i delektować się kawą lub herbatą.