REKLAMA
Proste mufinki
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 250 g mąka zwykła specjalna
- 2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczka Soda bikarbona
- 50 g Orzechy posiekane
- 50 g Grubo starta czekolada
- 250 g kwaśne mleko
- 1 szt jajko
- 120 g cukier kryształ
- 100 ml olej
- 100 g starte jabłka
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, orzechy, czekoladę i mieszamy. W drugiej misce przygotowujemy ciasto z mleka acidofilnego, jajka, cukru, oleju i najgrubszych startych jabłek. Do przygotowanego ciasta stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy suchą mieszaninę. Powstaje półgęste ciasto, które dzielimy do przygotowanej tacy na muffiny (12 otworów, które smarujemy i obsypujemy mąką, lub używamy papierowych lub silikonowych kubeczków).