Źródło: Pixabay
Prawdziwa zupa rybna
Prawdziwa zupa rybna, znana także jako zupa rybna à la Bouillabaisse, to pyszne i odżywcze danie, które pochodzi z Francji. Ta zupa jest bogata w smak, a jej różnorodność ryb i owoców morza uczyni każdy posiłek wyjątkowym. Poniższy przepis jest prosty i łatwy do przygotowania, a efekt końcowy będzie zachwycać każdego miłośnika owoców morza.
Składniki
- 1 kg ryb (dorsz, śledź łosoś)
- 2 czerwone cebule
- 2 listy laurowe
- 6 ziarna ziela angielskiego
- 6 kulek pieprzu
- 1 mała marchewka
- 1 mały pietruszkę
- 1 mały por
- 1 mały seler
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- Szczypiorek do dekoracji
- łyżeczka soku z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojone w piórka cebule i czosnek i smażymy przez około 5 minut, aż zmiękną.
Dodajemy pokrojone w kostkę ryby, liście laurowe, ziele angielskie, kule pieprzu oraz pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, pora i selera.
Dodajemy około 2 litry wody, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 45 minut.
Po upływie tego czasu, przecedzamy zupę przez sito do drugiego garnka, a ryby przekładamy do miseczki i odkładamy na bok.
Zupę gotujemy przez kolejne 15 minut, a ryby dzielimy na mięso i odrzucamy wszystkie ości. Mięso ryb wrzucamy z powrotem do zupy, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą.
Zupę podajemy gorącą, posypaną szczypiorkiem.