REKLAMA

Źródło: Pixabay

Prawdziwa zupa rybna

Prawdziwa zupa rybna, znana także jako zupa rybna à la Bouillabaisse, to pyszne i odżywcze danie, które pochodzi z Francji. Ta zupa jest bogata w smak, a jej różnorodność ryb i owoców morza uczyni każdy posiłek wyjątkowym. Poniższy przepis jest prosty i łatwy do przygotowania, a efekt końcowy będzie zachwycać każdego miłośnika owoców morza.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg ryb (dorsz, śledź łosoś) Dodano do
  • 2 czerwone cebule Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 6 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 6 kulek pieprzu Dodano do
  • 1 mała marchewka Dodano do
  • 1 mały pietruszkę Dodano do
  • 1 mały por Dodano do
  • 1 mały seler Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • Szczypiorek do dekoracji Dodano do
  • łyżeczka soku z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

W dużym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojone w piórka cebule i czosnek i smażymy przez około 5 minut, aż zmiękną.

2. Krok

Dodajemy pokrojone w kostkę ryby, liście laurowe, ziele angielskie, kule pieprzu oraz pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, pora i selera.

3. Krok

Dodajemy około 2 litry wody, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 45 minut.

4. Krok

Po upływie tego czasu, przecedzamy zupę przez sito do drugiego garnka, a ryby przekładamy do miseczki i odkładamy na bok.

5. Krok

Zupę gotujemy przez kolejne 15 minut, a ryby dzielimy na mięso i odrzucamy wszystkie ości. Mięso ryb wrzucamy z powrotem do zupy, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą.

6. Krok

Zupę podajemy gorącą, posypaną szczypiorkiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy