REKLAMA

Źródło: Pixabay

Prawdziwa zupa rybna

Prawdziwa zupa rybna, znana także jako zupa rybna à la Bouillabaisse, to pyszne i odżywcze danie, które pochodzi z Francji. Ta zupa jest bogata w smak, a jej różnorodność ryb i owoców morza uczyni każdy posiłek wyjątkowym. Poniższy przepis jest prosty i łatwy do przygotowania, a efekt końcowy będzie zachwycać każdego miłośnika owoców morza.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg ryb (dorsz, śledź łosoś) Dodano do
  • 2 czerwone cebule Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 6 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 6 kulek pieprzu Dodano do
  • 1 mała marchewka Dodano do
  • 1 mały pietruszkę Dodano do
  • 1 mały por Dodano do
  • 1 mały seler Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • Szczypiorek do dekoracji Dodano do
  • łyżeczka soku z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

W dużym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojone w piórka cebule i czosnek i smażymy przez około 5 minut, aż zmiękną.

2. Krok

Dodajemy pokrojone w kostkę ryby, liście laurowe, ziele angielskie, kule pieprzu oraz pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, pora i selera.

3. Krok

Dodajemy około 2 litry wody, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 45 minut.

4. Krok

Po upływie tego czasu, przecedzamy zupę przez sito do drugiego garnka, a ryby przekładamy do miseczki i odkładamy na bok.

5. Krok

Zupę gotujemy przez kolejne 15 minut, a ryby dzielimy na mięso i odrzucamy wszystkie ości. Mięso ryb wrzucamy z powrotem do zupy, dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą.

6. Krok

Zupę podajemy gorącą, posypaną szczypiorkiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy