REKLAMA
Źródło: Pixabay: RitaE
Porzeczkowy syrop bez gotowania
Prosty i szybki przepis na domowy syrop porzeczkowy, który nie wymaga gotowania.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 1 kg Czerwone porzeczki
- 1 kg cukier
- 3 szt Cytryny
- 250 ml woda
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
180 min.
1. Krok
Oczyść porzeczki i przetrzyj przez sito, aby uzyskać sok.
2. Krok
Cytryny umyć i zetrzeć z nich skórkę. Następnie wycisnąć sok i wymieszać go z sokiem porzeczkowym.
3. Krok
Dodaj cukier do soku i dobrze wymieszaj, aż się rozpuści.
4. Krok
Wodę doprowadź do wrzenia i zalej nią skórkę z cytryny. Pozostaw na 10 minut.
5. Krok
Odcedź skórkę z cytryny i dodaj jej wodę do soku.
6. Krok
Przelej gotowy syrop do czystych butelek i zamknij. Przechowuj w lodówce.