REKLAMA

Pomysł na udekorowanie pierników

Przepis na udekorowanie pierników pozwoli Ci stworzyć przepiękne i smaczne wypieki, które będą ozdobą każdego stołu. Dodając różne elementy dekoracyjne, takie jak lukier, posypki czy gali, możesz tworzyć unikalne wzory i wyrażać swoją kreatywność.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 500 g lukru plastycznego (fondantu) Dodano do
  • Barwniki spożywcze w różnych kolorach Dodano do
  • 2 łyżki miodu lub syropu kukurydzianego (do przyklejania dekoracji) Dodano do
  • Jadalne ozdoby (np. cukrowe perełki, kolorowe posypki żelki cukrowe figurki) Dodano do
  • Rurka lub torebka cukiernicza do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Przygotuj lukier plastyczny (fondant) według instrukcji na opakowaniu. Jeśli masz gotowy lukier, przejdź do kroku 3.

2. Krok

Jeśli chcesz użyć barwników spożywczych, podziel lukier plastyczny na kilka części i dodaj do każdej części kilka kropel barwnika. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz pożądane kolory.

3. Krok

Przygotuj powierzchnię do pracy, na której będziesz dekorować pierniki. Może to być stolnica lub deska pokryta lekko podsypującym cukrem pudrem, aby zapobiec przyklejaniu się lukru.

4. Krok

Wykorzystaj wałek do cienkiego wałkowania lukru na jednolitą grubość (około 3-5 mm).

5. Krok

Za pomocą foremek wycinaj różne kształty z lukru, takie jak gwiazdki, serca, choinki itp.

6. Krok

Używając rurki lub torebki cukierniczej, dekoruj pierniki za pomocą lukru plastycznego. Możesz dodawać wzory, napisy, kontury itp. Zastosuj swoją kreatywność!

7. Krok

Jeśli chcesz dodać jadalne ozdoby, użyj miodu lub syropu kukurydzianego jako kleju. Nanieś trochę miodu na lukier i umieść ozdobę na pierniku.

8. Krok

Powtórz proces dekorowania dla pozostałych pierników.

9. Krok

Pozwól lukrowi wyschnąć i stwardnieć przez kilka godzin lub według wskazówek na opakowaniu lukru plastycznego.

10. Krok

Po wyschnięciu lukru, pierniki są gotowe do podania lub przechowywania w szczelnym pojemniku.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy