REKLAMA

Źródło: Oleksandr Prokopenko from Canva

Pomidorowy smarowidło na grzanki

Ten prosty i szybki pomidorowy krem jest idealny na grzanki lub jako dodatek do głównych dań. Smakuje wyśmienicie i jest pełen witamin.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Pasztet

  • 4 kawałek pomidory Dodano do
  • 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 kawałek czerwona cebula Dodano do
  • 2 goździki czosnek Dodano do
  • 1 kawałek świeża bazylia Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • 1 łyżeczka Czarny pieprz Dodano do

Grzanki

  • 4 kawałek Bagietka Dodano do
  • 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 goździk czosnek Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

W dużej patelni podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek, smaż do złoocenia.

2. Krok

Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz i liście bazylii. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, dopóki pomidory całkowicie się nie rozpadną.

3. Krok

Przygotuj grzanki: Bagietkę pokrój na cienkie plastry, posmaruj oliwą z oliwek i piecz w piekarniku do zrumienienia. Jeszcze gorące grzanki posmaruj ząbkiem czosnku dla dodatkowego smaku.

4. Krok

Gotową pomadę pomidorową rozsmaruj na grzankach. Podawaj od razu. Ta pasta pomidorowa jest również świetnym dodatkiem do mięsa lub ryby.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy