Źródło: NRedmond from Getty Images Signature
Pomidorowa zupa z świeżych pomidorów
Smaczna i orzeźwiająca zupa, idealna na świeży obiad. Świeże pomidory, podstawa tej zupy, nadają wyjątkowy i niezastąpiony smak.
Składniki
- 1 kg świeże pomidory
- 1 kawałek duża cebula
- 2 goździki czosnek
- 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 1 łyżka cukier
- 1 kawałek liść laurowy
- 1⁄2 łyżki pieprz czarny mielony
- 2 łyżki sól
- 1 l Wywar z warzyw
Najnowsze ulotki
Procedura
Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy środek. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy drobno.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy, aż zaczną zmieniać kolor.
Dodajemy pomidory, cukier, liść laurowy, sól i czarny pieprz. Mieszamy, aż pomidory się nie rozpadną i nie puszczą soku.
Zalewamy bulionem warzywnym. Jeśli nie mamy gotowego bulionu, możemy również użyć wody.
Gotujemy zupę do miękkości, około 30 minut na średnim ogniu.
Usuń liść laurowy i zmiksuj zupę na gładko za pomocą blendera ręcznego.
Zupę możemy podawać samodzielnie lub ozdobić warzywami, ziołami lub grzankami.