REKLAMA

Źródło: NRedmond from Getty Images Signature

Pomidorowa zupa z świeżych pomidorów

Smaczna i orzeźwiająca zupa, idealna na świeży obiad. Świeże pomidory, podstawa tej zupy, nadają wyjątkowy i niezastąpiony smak.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg świeże pomidory Dodano do
  • 1 kawałek duża cebula Dodano do
  • 2 goździki czosnek Dodano do
  • 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 łyżka cukier Dodano do
  • 1 kawałek liść laurowy Dodano do
  • 12 łyżki pieprz czarny mielony Dodano do
  • 2 łyżki sól Dodano do
  • 1 l Wywar z warzyw Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy środek. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy drobno.

2. Krok

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy, aż zaczną zmieniać kolor.

3. Krok

Dodajemy pomidory, cukier, liść laurowy, sól i czarny pieprz. Mieszamy, aż pomidory się nie rozpadną i nie puszczą soku.

4. Krok

Zalewamy bulionem warzywnym. Jeśli nie mamy gotowego bulionu, możemy również użyć wody.

5. Krok

Gotujemy zupę do miękkości, około 30 minut na średnim ogniu.

6. Krok

Usuń liść laurowy i zmiksuj zupę na gładko za pomocą blendera ręcznego.

7. Krok

Zupę możemy podawać samodzielnie lub ozdobić warzywami, ziołami lub grzankami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy