Źródło: Pixabay: danymena88
Pomarańczowe Tiramisu na Sylwestra
Słodki i świeży deser, który jest idealny na zakończenie Nowego Roku. Pomarańczowe Tiramisu to pyszny wariant klasycznego włoskiego deseru, który jest odświeżany likierem pomarańczowym.
Składniki
Dla kremu pomarańczowego
- 4 Kawałek Bio-pomarańcze
- 100 g cukier
- 4 Kawałek żółtko
- 500 g mascarpone
- 50 ml Likier pomarańczowy
Dla warstw tiramisu
- 200 g Biszkopty
- 2 Łyżka stołowa Natychmiastowy proszek do espresso
- 30 ml woda
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować krem pomarańczowy, otarcia pomarańczowe i wyciska. Włóż sok pomarańczowy z połową cukru do garnka i zagotuj. Ubij żółtka z pozostałym cukrem na jasny krem.
Powoli wmieszać gorący sok pomarańczowy do mieszanki jajko-cukier, cały czas mieszając. Przełożyć mieszankę z powrotem do garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Podczas gdy krem pomarańczowy się schładza, zaparzyć espresso z wodą i 2 łyżkami likieru pomarańczowego. Namoczyć w tym biszkopty i rozłożyć je na dnie naczynia żaroodpornego.
Ubij mascarpone w misce, aż stanie się kremowe. Wymieszaj pozostały likier pomarańczowy. Wymieszaj ostudzoną krem pomarańczowy z mascarpone.
Rozprowadź połowę kremu z mascarpone i pomarańczy na biszkoptach. Nałóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów i przykryj resztą kremu z mascarpone i pomarańczy.
Pozwól pomarańczowemu tiramisu przesiąknąć co najmniej 2 godziny w lodówce przed podaniem. Przed podaniem posyp skórką z pomarańczy.