REKLAMA

Źródło: hanbr from Getty Images

Polędwiczki wieprzowe z sosem pieprzowym

To danie to klasyka czeskiej kuchni, która nigdy się nie nudzi i zawsze smakuje. Przygotowanie jest nieco bardziej wymagające, ale rezultat jest tego wart. Sos pieprzowy nada mięsu odpowiedni smak, a polędwica będzie dzięki niemu pięknie soczysta.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 szt Polędwica wieprzowa Dodano do
  • 2 Łyżki Masło Dodano do
  • sól Dodano do
  • Pieprz mielony Dodano do
  • 1 Łyżki Mąka Dodano do
  • 12 l Bulion wołowy Dodano do
  • 1 Łyżka Gładka musztarda Dodano do
  • 150 ml Krem do gotowania Dodano do
  • 1 Łyżka Zielony pieprz Dodano do
  • 2 Łyżki brandy Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Zacznij od oczyszczenia, posolenia i popieprzenia polędwiczek z obu stron. Należy pamiętać, że sól i pieprz są kluczem do wyśmienitego smaku mięsa, więc nie należy ich skąpić.

2. Krok

Roztop masło na patelni i obsmaż mięso z obu stron.

3. Krok

Gdy mięso ładnie się zrumieni, zdjąć je z patelni i odstawić na bok. Dodaj mąkę na patelnię, na której smażyło się mięso i mieszaj do uzyskania jasnej zasmażki.

4. Krok

Następnie stopniowo wlewaj bulion i mieszaj, aby sos się nie zsiadł. Nie zapomnij dodać odrobiny zwykłej musztardy dla pikantnego smaku.

5. Krok

Następnie dodać śmietanę, zielony pieprz i brandy. Sos można również doprawić solą i pieprzem według własnego gustu.

6. Krok

Włożyć mięso z powrotem do sosu i gotować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aby mięso nasiąknęło smakiem sosu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy