Źródło: hanbr from Getty Images
Polędwiczki wieprzowe z sosem pieprzowym
To danie to klasyka czeskiej kuchni, która nigdy się nie nudzi i zawsze smakuje. Przygotowanie jest nieco bardziej wymagające, ale rezultat jest tego wart. Sos pieprzowy nada mięsu odpowiedni smak, a polędwica będzie dzięki niemu pięknie soczysta.
Składniki
- 4 szt Polędwica wieprzowa
- 2 Łyżki Masło
- sól
- Pieprz mielony
- 1 Łyżki Mąka
- 1⁄2 l Bulion wołowy
- 1 Łyżka Gładka musztarda
- 150 ml Krem do gotowania
- 1 Łyżka Zielony pieprz
- 2 Łyżki brandy
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od oczyszczenia, posolenia i popieprzenia polędwiczek z obu stron. Należy pamiętać, że sól i pieprz są kluczem do wyśmienitego smaku mięsa, więc nie należy ich skąpić.
Roztop masło na patelni i obsmaż mięso z obu stron.
Gdy mięso ładnie się zrumieni, zdjąć je z patelni i odstawić na bok. Dodaj mąkę na patelnię, na której smażyło się mięso i mieszaj do uzyskania jasnej zasmażki.
Następnie stopniowo wlewaj bulion i mieszaj, aby sos się nie zsiadł. Nie zapomnij dodać odrobiny zwykłej musztardy dla pikantnego smaku.
Następnie dodać śmietanę, zielony pieprz i brandy. Sos można również doprawić solą i pieprzem według własnego gustu.
Włożyć mięso z powrotem do sosu i gotować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aby mięso nasiąknęło smakiem sosu.