Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
2) Introductory text: Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to fantastyczna propozycja dla wielbicieli potraw mięsnych. To wyjątkowo delikatny kawałek mięsa, co sprawia, że odpowiednio przyrządzona rozpływa się w ustach.
Składniki
- 400 g polędwiczka wieprzowa
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula
- 1⁄2 łyżeczki mielonej papryki
- 1 łyżka listków tymianku
- 1 łyżeczka musztardy
- 2⁄3 szklanki gorącej wody
Najnowsze ulotki
Procedura
Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na patelni na maśle z oliwą, chwilę później dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Polędwiczkę oczyścić z błon i pokroić na mniej więcej 1 cm, plastry. Doprawić je solą, pieprzem, mieloną papryką, włożyć na patelnię i obsmażyć na złoty kolor z dwóch stron. W międzyczasie dodać listki tymianku i musztardę.
Wymieszać z polędwiczkami i smażyć razem przez około 2 minuty. Dolać gorącą wodę i gotować na dużym ogniu do zredukowania.
Na koniec dodać śmietankę i zagotować. Gdy sos będzie gęsty odstawić patelnię z ognia i posypać danie zmielonym czarnym pieprzem.
Podawaj z tłuczonymi ziemniakami.