Źródło: Bartosz Luczak from Getty Images
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Klasyczna polska kuchnia serwuje wiele przysmaków, a jednym z nich są delikatne, soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym. To aromatyczne, smaczne danie jest idealne na rodzinne obiady, spotkania ze znajomymi, czy też romantyczną kolację we dwoje.
Składniki
Polędwiczki
- 600 g polędwiczki wieprzowe
- 1 ks czerwona cebula
- 2 zęby czosnek
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Sos grzybowy
- 200 g świeże grzyby (najlepiej borowiki lub pieczarki)
- 200 ml śmietana 18%
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
Najnowsze ulotki
Procedura
Polędwiczki wieprzowe pokroić w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i czosnek, smażyć, aż staną się szkliste. Dodać pokrojone mięso, doprawić solą i pieprzem, smażyć na średnim ogniu, aż mięso będzie dobrze obsmażone.
Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Na kolejnej patelni rozgrzać nieco oliwy, dodać grzyby, smażyć do momentu, kiedy puszczą sok. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
Gotowe polędwiczki ułożyć na talerzu, polać sosem grzybowym. Danie podawać gorące, najlepiej z ziemniakami i surówką.