REKLAMA

Źródło: Bartosz Luczak from Getty Images

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Klasyczna polska kuchnia serwuje wiele przysmaków, a jednym z nich są delikatne, soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym. To aromatyczne, smaczne danie jest idealne na rodzinne obiady, spotkania ze znajomymi, czy też romantyczną kolację we dwoje.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Polędwiczki

  • 600 g polędwiczki wieprzowe Dodano do
  • 1 ks czerwona cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnek Dodano do
  • 3 łyżki oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do

Sos grzybowy

  • 200 g świeże grzyby (najlepiej borowiki lub pieczarki) Dodano do
  • 200 ml śmietana 18% Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
  • 1 szczypta gałka muszkatołowa Dodano do
REKLAMA

Procedura

75 min.
1. Krok

Polędwiczki wieprzowe pokroić w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i czosnek, smażyć, aż staną się szkliste. Dodać pokrojone mięso, doprawić solą i pieprzem, smażyć na średnim ogniu, aż mięso będzie dobrze obsmażone.

2. Krok

Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Na kolejnej patelni rozgrzać nieco oliwy, dodać grzyby, smażyć do momentu, kiedy puszczą sok. Następnie dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotować na małym ogniu przez około 10 minut.

3. Krok

Gotowe polędwiczki ułożyć na talerzu, polać sosem grzybowym. Danie podawać gorące, najlepiej z ziemniakami i surówką.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy