REKLAMA

Źródło: FB: Najlepsze przepisy na ciasta

Pleśniak

Pleśniak to tradycyjny polski deser, który zasłynął dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi i aromatowi.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto kruche:

  • 412 Okulary mąki pszennej Dodano do
  • 6 ks żółtek Dodano do
  • 3 łyżki cukru Dodano do
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 375 g masla Dodano do
  • 1 Łyżka kakao Dodano do

Pozostałe składniki:

  • 1 słoik dżemu porzeczkowego Dodano do
  • 6 ks białek Dodano do
  • 4 łyżki cukru Dodano do
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać suche składniki i dodać żółtka, pokruszone masło i wyrobić ciasto.

2. Krok

Podzielić ciasto na trzy części. Do jednej części dodać kakao i zawinąć ciasto w folię spożywczą. Jedno lekkie ciasto włożyć do lodówki, a drugie do zamrażarki na 2 godziny.

3. Krok

Ciasto kakaowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na wielkość blachy o wymiarach 36 × 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i nakłuć widelcem.

4. Krok

Posmarować ciasto dżemem.

5. Krok

Ciasto kakaowe wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na warstwie dżemu.

6. Krok

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać cukier. Po chwili dodać skrobię i wymieszać do połączenia.

7. Krok

Dodać przygotowany mus i delikatnie rozprowadzić na cieście kakaowym,

8. Krok

Wyjąć pozostałe lekkie kruche ciasto z zamrażarki, zetrzeć na tarce i równomiernie rozprowadzić na wierzchu.

9. Krok

Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 1 godzinę.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy