Źródło: FB: Najlepsze przepisy na ciasta
Pleśniak
Pleśniak to tradycyjny polski deser, który zasłynął dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi i aromatowi.
Składniki
Ciasto kruche:
- 41⁄2 Okulary mąki pszennej
- 6 ks żółtek
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 375 g masla
- 1 Łyżka kakao
Pozostałe składniki:
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- 6 ks białek
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Najnowsze ulotki
Procedura
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać suche składniki i dodać żółtka, pokruszone masło i wyrobić ciasto.
Podzielić ciasto na trzy części. Do jednej części dodać kakao i zawinąć ciasto w folię spożywczą. Jedno lekkie ciasto włożyć do lodówki, a drugie do zamrażarki na 2 godziny.
Ciasto kakaowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na wielkość blachy o wymiarach 36 × 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i nakłuć widelcem.
Posmarować ciasto dżemem.
Ciasto kakaowe wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na warstwie dżemu.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać cukier. Po chwili dodać skrobię i wymieszać do połączenia.
Dodać przygotowany mus i delikatnie rozprowadzić na cieście kakaowym,
Wyjąć pozostałe lekkie kruche ciasto z zamrażarki, zetrzeć na tarce i równomiernie rozprowadzić na wierzchu.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 1 godzinę.