REKLAMA

Źródło: FB: Najlepsze przepisy na ciasta

Pleśniak

Pleśniak to tradycyjny polski deser, który zasłynął dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi i aromatowi.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto kruche:

  • 412 Okulary mąki pszennej Dodano do
  • 6 ks żółtek Dodano do
  • 3 łyżki cukru Dodano do
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodano do
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodano do
  • 375 g masla Dodano do
  • 1 Łyżka kakao Dodano do

Pozostałe składniki:

  • 1 słoik dżemu porzeczkowego Dodano do
  • 6 ks białek Dodano do
  • 4 łyżki cukru Dodano do
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać suche składniki i dodać żółtka, pokruszone masło i wyrobić ciasto.

2. Krok

Podzielić ciasto na trzy części. Do jednej części dodać kakao i zawinąć ciasto w folię spożywczą. Jedno lekkie ciasto włożyć do lodówki, a drugie do zamrażarki na 2 godziny.

3. Krok

Ciasto kakaowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na wielkość blachy o wymiarach 36 × 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i nakłuć widelcem.

4. Krok

Posmarować ciasto dżemem.

5. Krok

Ciasto kakaowe wyjąć z zamrażarki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na warstwie dżemu.

6. Krok

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać cukier. Po chwili dodać skrobię i wymieszać do połączenia.

7. Krok

Dodać przygotowany mus i delikatnie rozprowadzić na cieście kakaowym,

8. Krok

Wyjąć pozostałe lekkie kruche ciasto z zamrażarki, zetrzeć na tarce i równomiernie rozprowadzić na wierzchu.

9. Krok

Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 1 godzinę.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy