Źródło: Pixabay : anaterate
Plastry z przyprawami (ciasteczka świąteczne)
Każdego roku w okresie Bożego Narodzenia przygotowuję te pyszne, przyprawione plastry. Są tak smaczne i aromatyczne, że stały się częścią naszej świątecznej tradycji. Dodatkowo, przepis ten jest dość łatwy do wykonania i zajmuje tylko godzinę.
Składniki
- 250 g mąka samozbrylająca
- 150 g cukier
- 100 g orzechy laskowe
- 2 łyżeczka piernik w proszku
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 Łyżka kakao w proszku
- 1 Szczypta sól
- 2 jajka
- 125 g masło
- 200 g Cukier puder na polewę
- 2 Łyżka sok z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
W przypadku przepisu na kromki z przyprawami zaczynamy od przygotowania suchych składników. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, orzechy laskowe, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, kakao i sól. Zawsze sama mielę orzechy laskowe, aby uzyskać świeższy i bardziej intensywny smak.
Ubij jajka w osobnej misce i dodaj masło, które zostało wcześniej doprowadzone do temperatury pokojowej. Zauważyłem, że masło, które jest wystarczająco miękkie, znacznie ułatwia mieszanie.
Wlej mieszankę jajek i masła do miski z suchymi składnikami i dobrze wymieszaj, aż uzyskasz ziarnistą mieszankę.
Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia i wlej ciasto, równomiernie je wciskając. Zaleca się lekkie nachylenie od krawędzi do środka, aby krawędzie nie stały się zbyt suche podczas pieczenia.
Piec ciasto przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzaj ciasto regularnie, ponieważ każdy piekarnik może się różnić.
Aby przygotować lukier, wymieszaj cukier puder i sok z cytryny. Gdy ciasto ostygnie, nałóż lukier równomiernie na plasterki przypraw. Uwielbiam dodawać odrobinę soku z cytryny, aby uzyskać przyjemny cytrynowy smak.
Plastry przypraw są gotowe! Delektuj się nimi z filiżanką gorącej herbaty lub kawy.