REKLAMA

Placuszki z kalafiora

Szybki i smaczny obiad . Zasmakują każdemu .

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 300 g kalafiora Dodano do
  • 1 jajko łyżka mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 6 łyżki mąki pszennej Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz Dodano do
  • 1 cebula dymka razem ze szczypiorem koperek Dodano do
  • śmietana do podania Dodano do
  • olej roślinny do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Kalafiora zetrzyjcie na tarce z grubszymi oczkami . Muszą być wyczuwalne kawałeczki kalafiora w cieście . Dymkę posiekać drobno. Połowę odłóżcie , będzie potrzebna do podania . Do kalafiora dodać jajko , obie mąki , posiekaną dymkę ( można pominąć ) i dodać koperek ( według uznania ) , po płaskiej łyżeczce soli oraz pieprzu . Wszystko wymieszać , a jeśli konsystencja będzie trochę zbyt klejąca dodać można jeszcze nieco mąki pszennej .

2. Krok

Na patelni rozgrzać olej . Nabrać łyżkę porcji ciasta i kładziemy je na patelnię , ugniatając z góry i formując paluszki . Smażymy z obu stron do zrumienienia .

3. Krok

Podajemy ze śmietaną , posypane dymką .

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy