REKLAMA
Placuszki z kalafiora
Szybki i smaczny obiad . Zasmakują każdemu .
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 300 g kalafiora
- 1 jajko łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 1 cebula dymka razem ze szczypiorem koperek
- śmietana do podania
- olej roślinny do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Kalafiora zetrzyjcie na tarce z grubszymi oczkami . Muszą być wyczuwalne kawałeczki kalafiora w cieście . Dymkę posiekać drobno. Połowę odłóżcie , będzie potrzebna do podania . Do kalafiora dodać jajko , obie mąki , posiekaną dymkę ( można pominąć ) i dodać koperek ( według uznania ) , po płaskiej łyżeczce soli oraz pieprzu . Wszystko wymieszać , a jeśli konsystencja będzie trochę zbyt klejąca dodać można jeszcze nieco mąki pszennej .
2. Krok
Na patelni rozgrzać olej . Nabrać łyżkę porcji ciasta i kładziemy je na patelnię , ugniatając z góry i formując paluszki . Smażymy z obu stron do zrumienienia .
3. Krok
Podajemy ze śmietaną , posypane dymką .