REKLAMA
Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii to zdrowe i smaczne danie, które pokochasz. Świetnie nadają się jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielne danie z ulubionym sosem do maczania.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 2 szt cukinia
- 1 szt jajko
- 100 g bułka tarta
- 1 szt czosnek
- 1 št sól
- 1⁄2 št pieprz czarny mielony
- 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Oczyść cukinię, zetrzyj na drobno i włóż do sitka. Posyp solą i odstaw na 10 minut.
2. Krok
Po 10 minutach dobrze wyciśnij cukinię, aby usunąć jak najwięcej wody.
3. Krok
Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je pokrój. Dodaj skrobię kukurydzianą, bułkę tartą, jajka, mielone przyprawy i czosnek do mieszaniny cukinii i dobrze wymieszaj.
4. Krok
Uformuj małe placki rękami i delikatnie je spłaszcz.
5. Krok
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż placki z obu stron na złoty kolor.
6. Krok
Podawaj ciepłe z ulubionym sosem lub jako dodatek do mięsa.