Źródło: bit245 from Getty Images
Placuszki z cukinii, pieczone w piekarniku
Te placuszki z cukinii, pieczone w piekarniku, są wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych mięsnych placków. Cukinia nadaje plackom delikatny i świeży smak, są one łatwo strawne i odpowiednie dla wegetarian. Są idealne jako danie główne lub jako dodatek do mięsa.
Składniki
- 2 szt cukinia
- 1 szt The Onion
- 2 szt jajko
- 100 g bułka tarta
- 100 g parmezan
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz czarny mielony
Najnowsze ulotki
Procedura
Startuj cukinię na grubych oczkach i posól. Pozostaw na 15 minut, następnie wyciśnij cukinię, aby usunąć nadmiar wody.
Cebulę pokrój w drobne kawałki i usmaż na patelni do złota.
Do miski dodaj cukinię, smażoną cebulę, jajka, bułkę tartą, starty parmezan, sól i mielony czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Z ciasta uformuj kotlety i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut lub do zrumienienia.
Podawaj ciepły z ulubionym dodatkiem lub sałatką.