REKLAMA

Placuszki z cukinii i tuńczyka

Doskonała kombinacja cukinii i tuńczyka w plackach, które smakują doskonale w połączeniu z sałatką grecką i tzatziki! W dodatku są pieczone w piekarniku, więc nie ma ryzyka nadmiaru oleju.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 szt cukinia Dodano do
  • 120 g tuńczyk w swoim własnym soku Dodano do
  • 14 kubek tarty ser Dodano do
  • 14 kubek Gładka mąka orkiszowa Dodano do
  • 2 goździki czosnek Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 12 łyżeczka sól Dodano do
  • 14 mielony Czarny pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Cukinie startujemy na tarce o dużych oczkach do miski, solimy ją i zostawiamy na 10 minut, aby podeszła i wypuściła sok.

2. Krok

Przełóż to do gazy lub sitka i wyciśnij z niego jak najwięcej soku.

3. Krok

Przesuszone cukinię wracamy do miski i mieszamy z tuńczykiem bez soku, serem, mąką, jajkiem, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami.

4. Krok

Z mięsa formujemy kotlety mielone i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy je skropić odrobiną oleju.

5. Krok

Pieczemy je w 200°C przez około 20-25 minut. W połowie pieczenia obracamy je na drugą stronę, aby były równomiernie upieczone.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy