REKLAMA

Placuszki z cukinii i tuńczyka

Doskonała kombinacja cukinii i tuńczyka w plackach, które smakują doskonale w połączeniu z sałatką grecką i tzatziki! W dodatku są pieczone w piekarniku, więc nie ma ryzyka nadmiaru oleju.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 szt cukinia Dodano do
  • 120 g tuńczyk w swoim własnym soku Dodano do
  • 14 kubek tarty ser Dodano do
  • 14 kubek Gładka mąka orkiszowa Dodano do
  • 2 goździki czosnek Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 12 łyżeczka sól Dodano do
  • 14 mielony Czarny pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Cukinie startujemy na tarce o dużych oczkach do miski, solimy ją i zostawiamy na 10 minut, aby podeszła i wypuściła sok.

2. Krok

Przełóż to do gazy lub sitka i wyciśnij z niego jak najwięcej soku.

3. Krok

Przesuszone cukinię wracamy do miski i mieszamy z tuńczykiem bez soku, serem, mąką, jajkiem, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami.

4. Krok

Z mięsa formujemy kotlety mielone i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy je skropić odrobiną oleju.

5. Krok

Pieczemy je w 200°C przez około 20-25 minut. W połowie pieczenia obracamy je na drugą stronę, aby były równomiernie upieczone.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy