Placuszki z cukinii i tuńczyka
Doskonała kombinacja cukinii i tuńczyka w plackach, które smakują doskonale w połączeniu z sałatką grecką i tzatziki! W dodatku są pieczone w piekarniku, więc nie ma ryzyka nadmiaru oleju.
Składniki
- 1 szt cukinia
- 120 g tuńczyk w swoim własnym soku
- 1⁄4 kubek tarty ser
- 1⁄4 kubek Gładka mąka orkiszowa
- 2 goździki czosnek
- 1 szt jajko
- 1⁄2 łyżeczka sól
- 1⁄4 mielony Czarny pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Cukinie startujemy na tarce o dużych oczkach do miski, solimy ją i zostawiamy na 10 minut, aby podeszła i wypuściła sok.
Przełóż to do gazy lub sitka i wyciśnij z niego jak najwięcej soku.
Przesuszone cukinię wracamy do miski i mieszamy z tuńczykiem bez soku, serem, mąką, jajkiem, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami.
Z mięsa formujemy kotlety mielone i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy je skropić odrobiną oleju.
Pieczemy je w 200°C przez około 20-25 minut. W połowie pieczenia obracamy je na drugą stronę, aby były równomiernie upieczone.