REKLAMA
Źródło: vm2002 from Canva
Placki z dyni
Smaczne i proste w wykonaniu placki z dyni. Idealne na jesienny obiad lub kolację.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 sztuka Mała dynia
- 2 Sztuka jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 2 Sztuka ząbki czosnku
- 2 łyżki Oleju roślinnego do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Dynię obieramy, usuwamy pestki i środek, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Krok
Do startej dyni dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i sól. Dokładnie mieszamy.
3. Krok
Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.
4. Krok
Gotowe placki odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło.