REKLAMA
Placki z ciecierzycy

Placki z ciecierzycy

Szukasz nowego pomysłu na obiad? Te placki można podać jako danie główne lub na kolację, jako dodatek lub samodzielnie, uzupełnione według gustu, czy to warzywami, serem, mięsem... Wybór należy do Ciebie.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 200 g Gotowana ciecierzyca w zalewie Dodano do
  • 1 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 30 g Gładka mąka orkiszowa Dodano do
  • 12 łyżeczka sól Dodano do
  • 14 łyżeczka Suszone czosnki Dodano do
  • 14 łyżeczka papryka wędzona Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.

Odcedzamy ciecierzycę z zalewy. Wrzucamy do blendera razem z oliwą z oliwek i miksujemy. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, po czym ponownie miksujemy. Ewentualnie wszystko razem mieszamy ręcznie. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łyżką formujemy placki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy