REKLAMA
Placki z ciecierzycy
Szukasz nowego pomysłu na obiad? Te placki można podać jako danie główne lub na kolację, jako dodatek lub samodzielnie, uzupełnione według gustu, czy to warzywami, serem, mięsem... Wybór należy do Ciebie.
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 200 g Gotowana ciecierzyca w zalewie
- 1 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 1 szt jajko
- 30 g Gładka mąka orkiszowa
- 1⁄2 łyżeczka sól
- 1⁄4 łyżeczka Suszone czosnki
- 1⁄4 łyżeczka papryka wędzona
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
Odcedzamy ciecierzycę z zalewy. Wrzucamy do blendera razem z oliwą z oliwek i miksujemy. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, po czym ponownie miksujemy. Ewentualnie wszystko razem mieszamy ręcznie. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łyżką formujemy placki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.