Źródło: anmbph from Getty Images
Placki z białej kapusty
To jest przepis, który pamiętam z młodości, z czasów, gdy babcia dokładała wszelkich starań, aby urozmaicić nam menu. Te placki są niezwykle chrupiące i sycące, a do tego szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam je na przekąskę lub wzbogacenie obiadu o niebanalny dodatek, który ucieszy zarówno wegetarian, jak i miłośników tradycyjnej kuchni polskiej.
Składniki
- 1 ks mała główka białej kapusty
- 2 ks jajka
- 100 g mąki pszennej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od dokładnego umycia kapusty, następnie pokrój ją na cienkie paski. Tutaj ważne jest, aby paski nie były zbyt grube- od tego zależy konsystencja placków.
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj pokrojoną kapustę i gotuj do miękkości (około 15 minut). Sprawdzaj miękkość kapusty widełkami, powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
Następnie odcedź kapustę i przestudź.
W misce połącz kapustę, jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Nie bój się podprawiać ciasto. Ja osobiście dodaję trochę więcej pieprzu, aby podbić smak kapusty.
W dużym garnku, na średnim ogniu, podgrzej olej. Kiedy olej jest na właściwej temperaturze (możemy to sprawdzić, wkładając do oleju kawałek chleba- jeżeli od razu zacznie się smażyć, olej jest na odpowiedniej temperaturze), nałóż łyżką porcje ciasta i smaż do zezłocenia z obu stron.
Uważaj na temperaturę oleju. Jeżeli będzie zbyt gorący, placki szybko się przypalą znadewsząd, a wewnątrz będą surowe.
Smażone placki wykładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawaj placki na ciepło. Szczególnie smakują z kwasnym mlekiem lub śmietaną. Smacznego!