REKLAMA

Źródło: dusiowa from Getty Images

Placek drożdżowy z rabarbarem

Ten wyjątkowy placek jest idealny dla tych, którzy kochają połączenie słodkich i kwasnych smaków. Idealne na letnie dni lub jako deser po niedzielnej kolacji.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Koszyk

  • 500 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 250 g cukier Dodano do
  • 1 szt Zakwas Dodano do
  • 250 ml mleko Dodano do
  • 2 szt żółtko Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 1 szt sól Dodano do

Treść

  • 500 g rabarbar Dodano do
  • 500 g Twaróg Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 1 szt cukier waniliowy Dodano do

Przesiewacz

  • 100 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 70 g masło Dodano do
  • 50 g cukier Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Przygotuj ciasto: Wymieszaj wszystkie składniki i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.

2. Krok

Przygotuj nadzienie: Rabarbar oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym.

3. Krok

Przygotuj posypkę: Wymieszaj wszystkie składniki i wymieszaj do konsystencji grudek.

4. Krok

Rozwałkuj ciasto, włóż na blachę, nałóż na nie nadzienie i posyp posypką.

5. Krok

Piec w 180°C przez około 45 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy