Źródło: Pixabay
Pizza z serem Gorgonzola i karmelizowaną cebulą
Zanurz się w zachwycającej mieszance smaków pizzy z gorgonzolą. Ta wyśmienita pizza łączy w sobie umami sera Gorgonzola ze słodyczą karmelizowanej cebuli. Chrupiącą skórkę uzupełnia soczystość rozpływającego się sera. Ten przepis z pewnością podbije serca smakoszy i będzie doskonałym urozmaiceniem weekendowego menu!
Składniki
- 1 Ciasto na pizzę (kupione w sklepie lub domowej roboty)
- 1 filiżanka Sera gorgonzola
- 1 Duża czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 2 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 1 łyżka stołowa cukier
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Świeże liście rukoli do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 245°C (475°F). Jeśli posiadasz kamień do pizzy, umieść go w piekarniku w celu podgrzania.
Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu i dodać pokrojoną cebulę. Smażyć, aż stanie się przezroczysta i zacznie się karmelizować. Dodać cukier, sól i pieprz. Gotować, aż cebula całkowicie się skarmelizuje, a następnie odstawić.
Rozwałkuj ciasto na pizzę na lekko posypanej mąką powierzchni. Uformuj je zgodnie z własnymi preferencjami, cienkie lub grube.
Przełóż ciasto na pizzę na rozgrzany kamień do pizzy lub blachę do pieczenia. Ułóż karmelizowaną cebulę równomiernie na cieście, pozostawiając brzegi na skórkę.
Pokruszyć ser Gorgonzola na cebulę i skropić odrobiną oliwy z oliwek.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut lub do momentu, gdy skórka będzie złocista, a ser będzie bąbelkowy i lekko zrumieniony.
Przed podaniem wyjąć z piekarnika i posypać świeżymi liśćmi rukoli.