Pizza na grubym cieście
Przepis na prostą domową pizzę na grubym cieście, którą możesz dostosować do swojego gustu.
Składniki
- 500 g gruba mąka
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżka Cukier
- 300 ml letnia woda
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g Pomidorowego przecieru
- 200 g Ser mozzarella
- szynka
- salami
- Kukurydza
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem. Dodaj suchych drożdży.
Powoli dodaj ciepłą wodę i 2 łyżki oliwy z oliwek. Wyrobić ciasto i pozostawić je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
W międzyczasie przygotuj topping do pizzy. Puree pomidorowe wymieszaj z solą, przyprawami i ziołami według uznania.
Ciasto cienko rozwałkuj i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym.
Zapiecz pizzę według upodobań - serem, szynką, salami, oliwkami itp.
Włóż pizzę do nagrzanego piekarnika do 220 ° C i piecz przez 15-20 minut, aż ciasto będzie upieczone na złoty kolor, a ser roztopiony.
Wyjmij pizzę z piekarnika, pozwól jej trochę ostygnąć, a potem podawaj.