Źródło: Pixabay: 2074413
Pilaw z komosy ryżowej i mieszanych warzyw
Ten zdrowy dla serca, bezglutenowy i wegański przepis bez wątpienia rozjaśni czas posiłków!
Składniki
- 1 filiżanka Komosy ryżowej, opłukanej
- 2 filiżanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki stołowe oliwa z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki Czosnek, mielony
- 1 żółta papryka, posiekana
- 1 Czerwona papryka, posiekana
- 1 filiżanka Różyczek brokuła
- 1⁄2 filiżanka grochu
- sól i pieprz do smaku
- Garść świeżej pietruszki, posiekanej (do dekoracji)
- Kawałki cytryny (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od wypłukania komosy ryżowej pod zimną wodą, aby usunąć jej naturalną powłokę zwaną saponiną, która może nadawać jej gorzki lub mydlany smak. Z mojego osobistego doświadczenia wynika, że nie należy pomijać tego kroku!
Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Smażyć posiekaną cebulę, aż stanie się przezroczysta i lekko złocista. Upewnij się, że jej nie przypalisz, ponieważ może to sprawić, że danie będzie gorzkie w smaku.
Dodaj zmielony czosnek na patelnię i smaż przez około 30 sekund, aż stanie się aromatyczny. Upewnij się, że go nie rozgotujesz, ponieważ przypalony czosnek może zrujnować smak całego dania.
Teraz dodaj pokrojoną paprykę, brokuły i groszek. Smażyć, aż będą lekko miękkie, ale nadal chrupiące. Ważne jest, aby nie rozgotować warzyw, ponieważ żywa chrupkość dodaje pilawowi doskonałej tekstury.
Podczas gdy warzywa się smażą, dodaj opłukaną komosę ryżową i bulion warzywny do garnka. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do niskiego, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut lub do momentu, aż komosa ryżowa będzie ugotowana, a płyn zostanie wchłonięty.
Po ugotowaniu komosy ryżowej, rozgnieć ją widelcem. Zapobiegnie to tworzeniu się grudek i sprawi, że pilaw będzie wyglądał na bardziej puszysty.
Połącz podsmażone warzywa z ugotowaną komosą ryżową i dopraw solą i pieprzem.
Przed podaniem udekoruj pilaw posiekaną natką pietruszki, aby dodać mu świeżości. Podawać z kawałkami cytryny na boku, ponieważ odrobina cytrusów może podnieść smak potrawy.