REKLAMA

Źródło: Pixabay: 2074413

Pilaw z komosy ryżowej i mieszanych warzyw

Ten zdrowy dla serca, bezglutenowy i wegański przepis bez wątpienia rozjaśni czas posiłków!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 filiżanka Komosy ryżowej, opłukanej Dodano do
  • 2 filiżanki bulionu warzywnego Dodano do
  • 2 łyżki stołowe oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 cebula, posiekana Dodano do
  • 2 ząbki Czosnek, mielony Dodano do
  • 1 żółta papryka, posiekana Dodano do
  • 1 Czerwona papryka, posiekana Dodano do
  • 1 filiżanka Różyczek brokuła Dodano do
  • 12 filiżanka grochu Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • Garść świeżej pietruszki, posiekanej (do dekoracji) Dodano do
  • Kawałki cytryny (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

35 min.
1. Krok

Zacznij od wypłukania komosy ryżowej pod zimną wodą, aby usunąć jej naturalną powłokę zwaną saponiną, która może nadawać jej gorzki lub mydlany smak. Z mojego osobistego doświadczenia wynika, że nie należy pomijać tego kroku!

2. Krok

Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Smażyć posiekaną cebulę, aż stanie się przezroczysta i lekko złocista. Upewnij się, że jej nie przypalisz, ponieważ może to sprawić, że danie będzie gorzkie w smaku.

3. Krok

Dodaj zmielony czosnek na patelnię i smaż przez około 30 sekund, aż stanie się aromatyczny. Upewnij się, że go nie rozgotujesz, ponieważ przypalony czosnek może zrujnować smak całego dania.

4. Krok

Teraz dodaj pokrojoną paprykę, brokuły i groszek. Smażyć, aż będą lekko miękkie, ale nadal chrupiące. Ważne jest, aby nie rozgotować warzyw, ponieważ żywa chrupkość dodaje pilawowi doskonałej tekstury.

5. Krok

Podczas gdy warzywa się smażą, dodaj opłukaną komosę ryżową i bulion warzywny do garnka. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do niskiego, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut lub do momentu, aż komosa ryżowa będzie ugotowana, a płyn zostanie wchłonięty.

6. Krok

Po ugotowaniu komosy ryżowej, rozgnieć ją widelcem. Zapobiegnie to tworzeniu się grudek i sprawi, że pilaw będzie wyglądał na bardziej puszysty.

7. Krok

Połącz podsmażone warzywa z ugotowaną komosą ryżową i dopraw solą i pieprzem.

8. Krok

Przed podaniem udekoruj pilaw posiekaną natką pietruszki, aby dodać mu świeżości. Podawać z kawałkami cytryny na boku, ponieważ odrobina cytrusów może podnieść smak potrawy.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

346 przepisy

Dania mięsne

1117 przepisy

Obiad

2161 przepisy

Śniadanie

473 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Kolacja

2022 przepisy

Deser

1522 przepisy

Ciastka

350 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

239 przepisy