REKLAMA

Źródło: Freepik

Pikantny sos chili

Sos chili jest idealny do potraw mięsnych, takich jak tacos, burritos, czy nachos. Dzięki swojemu ostremu i intensywnemu smakowi niezwykle wzbogaca smak dań. Sos Chili jest prosto i szybko do przygotowania, a do jego wykonania potrzebujesz tylko kilka składników.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 2 łyżki oleju roślinnego Dodano do
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana Dodano do
  • 1 mały papryczka chili (lub więcej dla intensywniejszego smaku), drobno posiekane Dodano do
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki Dodano do
  • 2 łyżki brązowego cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 12 łyżeczki czarnego pieprzu Dodano do
  • 12 łyżeczki pieprzu cayenne Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Rozgrzej olej na średnio dużej patelni, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż przez 5 minut, aż stanie się przezroczysta.

2. Krok

Dodaj drobno posiekany czosnek i papryczkę chili, smaż przez kolejne 2 minuty.

3. Krok

Dodaj krojone pomidory, ocet jabłkowy, brązowy cukier, sól i oba rodzaje pieprzu. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje (około 20 minut).

4. Krok

Odstaw sos na bok do ostudzenia. Możesz go przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do 2 tygodni.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy