REKLAMA

Źródło: Freepik

Pikantny sos chili

Sos chili jest idealny do potraw mięsnych, takich jak tacos, burritos, czy nachos. Dzięki swojemu ostremu i intensywnemu smakowi niezwykle wzbogaca smak dań. Sos Chili jest prosto i szybko do przygotowania, a do jego wykonania potrzebujesz tylko kilka składników.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 2 łyżki oleju roślinnego Dodano do
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana Dodano do
  • 1 mały papryczka chili (lub więcej dla intensywniejszego smaku), drobno posiekane Dodano do
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki Dodano do
  • 2 łyżki brązowego cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 12 łyżeczki czarnego pieprzu Dodano do
  • 12 łyżeczki pieprzu cayenne Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Rozgrzej olej na średnio dużej patelni, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż przez 5 minut, aż stanie się przezroczysta.

2. Krok

Dodaj drobno posiekany czosnek i papryczkę chili, smaż przez kolejne 2 minuty.

3. Krok

Dodaj krojone pomidory, ocet jabłkowy, brązowy cukier, sól i oba rodzaje pieprzu. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje (około 20 minut).

4. Krok

Odstaw sos na bok do ostudzenia. Możesz go przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do 2 tygodni.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy