REKLAMA
Źródło: Freepik
Pikantny sos chili
Sos chili jest idealny do potraw mięsnych, takich jak tacos, burritos, czy nachos. Dzięki swojemu ostremu i intensywnemu smakowi niezwykle wzbogaca smak dań. Sos Chili jest prosto i szybko do przygotowania, a do jego wykonania potrzebujesz tylko kilka składników.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 1 mały papryczka chili (lub więcej dla intensywniejszego smaku), drobno posiekane
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1⁄2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1⁄2 łyżeczki pieprzu cayenne
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Rozgrzej olej na średnio dużej patelni, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż przez 5 minut, aż stanie się przezroczysta.
2. Krok
Dodaj drobno posiekany czosnek i papryczkę chili, smaż przez kolejne 2 minuty.
3. Krok
Dodaj krojone pomidory, ocet jabłkowy, brązowy cukier, sól i oba rodzaje pieprzu. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje (około 20 minut).
4. Krok
Odstaw sos na bok do ostudzenia. Możesz go przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do 2 tygodni.