Źródło: Freepik
Pikantny, chrupiący sos ogórkowy
Sos piklowy jest idealnym uzupełnieniem wielu dań, od burgerów po kurczaka i sałatki. Wnosi powiew świeżości, a jego proste przygotowanie sprawia, że jest to przepis, który często stosuję w mojej kuchni.
Składniki
- 1 filiżanka Ogórków koperkowych, drobno posiekanych
- 1⁄2 filiżanka Soku z ogórków koperkowych
- 1⁄4 filiżanka musztardy dijon
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżka stołowa świeżego koperku, posiekanego
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od drobnego posiekania filiżanki ogórków koperkowych. Ważne jest, aby posiekać je tak drobno, jak to możliwe; uważam, że dzięki temu sos ma lepszą konsystencję.
Gdy ogórki kiszone będą już wystarczająco posiekane, odmierz pół szklanki soku z ogórków kiszonych. Zalecam użycie soku bezpośrednio ze słoika z ogórkami - nadaje on sosowi mocniejszy, bardziej autentyczny smak ogórków.
W małej misce wymieszaj drobno posiekane ogórki kiszone i sok z ogórków. Dodaj do tego musztardę dijon. Musztarda nadaje rozkoszną pikantność, która dobrze komponuje się z ogórkami i wzmacnia ogólny smak.
Dodaj czosnek i cebulę w proszku. Przyprawy te jeszcze bardziej pogłębiają smak, sprawiając, że sos jest wyrazisty i kuszący.
Następnie umyj i posiekaj dużą łyżkę stołową świeżego koperku. Dodanie świeżych ziół nada sosowi jasnego, świeżego charakteru, który uwydatni cięższe smaki.
Doprawić sos solą i pieprzem do smaku. Lubię dodać tylko szczyptę każdego z nich, ponieważ sok z ogórków kiszonych i musztarda już dodają przyjemnej słoności i ciepła.
Dobrze wymieszaj sos, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Sos można podawać od razu, ale ja uważam, że odstawienie go na godzinę do lodówki naprawdę pozwala na połączenie smaków.