REKLAMA

Pikantne ciasto dyniowe na Halloween

Przepis na wspaniałe Halloweenowe ciasto dyniowe z czosnkiem i ziołami.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 szt Duża dynia hokkaido Dodano do
  • 150 g Twardy ser Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • 1 Puchar Mleko Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżka stołowa bułka tarta Dodano do
  • Masło do wysmarowania formy Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zaczynamy od dyni, którą obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.

2. Krok

Gotuj kawałki dyni w osolonej wodzie przez około 20 minut lub do miękkości. Ważne jest, aby gotować dynię wystarczająco długo, aby ułatwić późniejsze zacieranie.

3. Krok

Ugotowaną dynię lekko ostudzić, a następnie zmiksować na puree.

4. Krok

Kaszę wymieszać z jajkami, mlekiem, startym serem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Przykryć miskę z ciastem dyniowym i odstawić do lodówki do zgęstnienia. Z własnego doświadczenia wiem, że lepiej jest, gdy ciasto wystarczająco odpocznie, stanie się gęstsze, a nadzienie będzie się mocniej trzymać razem.

5. Krok

Przełóż ciasto dyniowe do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy