Pikantne ciasto dyniowe na Halloween
Przepis na wspaniałe Halloweenowe ciasto dyniowe z czosnkiem i ziołami.
Składniki
- 1 szt Duża dynia hokkaido
- 150 g Twardy ser
- 4 jajka
- 2 goździki Czosnek
- 1 Puchar Mleko
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżka stołowa bułka tarta
- Masło do wysmarowania formy
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynamy od dyni, którą obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Gotuj kawałki dyni w osolonej wodzie przez około 20 minut lub do miękkości. Ważne jest, aby gotować dynię wystarczająco długo, aby ułatwić późniejsze zacieranie.
Ugotowaną dynię lekko ostudzić, a następnie zmiksować na puree.
Kaszę wymieszać z jajkami, mlekiem, startym serem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Przykryć miskę z ciastem dyniowym i odstawić do lodówki do zgęstnienia. Z własnego doświadczenia wiem, że lepiej jest, gdy ciasto wystarczająco odpocznie, stanie się gęstsze, a nadzienie będzie się mocniej trzymać razem.
Przełóż ciasto dyniowe do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.