Źródło: FB: 1000 pomysłów na ciasta
Pijana śliwka
Pijana śliwka to przepyszną deser, który zadziwi ilością smaku i aromatu.
Składniki
Biszkopt:
- 5 ks małych jajek
- 5 łyżki mąki
- 5 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 3 Okulary Mleka
- 1 szkło cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 puddingi waniliowe bez cukru
- 4 żółtka
- 11⁄2 kostki masla
- 2 łyżki amaretto
- 1 opakowanie suszonych śliwek kalifornijskich
- 1 Okulary wiśniówki do namoczenia śliwek
- 1⁄3 Okulary wody
Polewa czekoladowa:
- 1 czekolada mleczna
- 1 czekolada gorzka
- 100 g masla
- 1⁄2 Okulary kwaśnej śmietany
- 1 galaretka wiśniowa
- 1⁄2 Okulary wrzątku do rozpuszczenia galaretki
Najnowsze ulotki
Procedura
Ubić białka z cukrem na pianę, dodać żółtka i wymieszać.
Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać.
Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Namocz śliwki w ciepłej wodzie z alkoholem przez 4 godziny.
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać budyń i żółtka wymieszane z pozostałą szklanką zimnego mleka i ugotować budyń. Odstawić do ostygnięcia.
Ubij masło na pianę, a następnie dodawaj po łyżce ostudzonego kremu.
Do masy dodać amaretto.
Rozsmarować masę na cieście i ułożyć śliwki na wierzchu.
Roztopić masło, dodać połamaną czekoladę i wymieszać. Następnie dodać śmietanę.
Rozpuścić galaretkę i dodać do masy czekoladowej. Odstawić do ostygnięcia.
Lekko zgęstniałą masę czekoladową wylać na wierzch ciasta.