Źródło: Ira Taskova from Canva
Pierś z kurczaka z sosem curry
Doskonała pierś z kurczaka w sosie curry, z ryżem jako dodatkiem.
Składniki
- 500 g filet z kurczaka
- 1 szt Duża cebula
- 3 goździki Czosnek
- 2 szt pomidory
- 1 Puchar Jogurt grecki
- 2 łyżki Przyprawy curry
- Sól, mielony czarny pieprz
- 1 łyżka Posiekana kolendra
- oliwa z oliwek
Najnowsze ulotki
Procedura
Pokrój piersi kurczaka na mniejsze kawałki. Posolić, popieprzyć i odstawić. Z doświadczenia wiem, że jeśli marynujesz mięso przez co najmniej 30 minut, będzie ono delikatniejsze i smaczniejsze.
Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaj posiekane pomidory i przyprawy curry. Nie tylko nada to sosowi wspaniały smak, ale pomidory pomogą zachować soczystość mięsa.
Dodaj zamarynowanego kurczaka do mieszanki i smaż, aż mięso będzie w pełni ugotowane.
Dodaj odrobinę jogurtu greckiego, aby złagodzić ostry smak curry. Wszystko wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Na koniec dodaj posiekaną kolendrę dla egzotycznego akcentu i podawaj.