Źródło: Pixabay: romjanaly
Pierś z kurczaka z kwaśną śmietaną grzybową
Mój ulubiony przepis na pierś z kurczaka to pierś z kurczaka z pieczarkami i kwaśną śmietaną. Jest pyszna, smaczna i łatwa do zrobienia, jeśli postępujesz zgodnie z instrukcjami. Robiłam ją kilka razy, więc mam kilka przydatnych wskazówek, aby uzyskać idealny rezultat.
Składniki
- 4 db Filet z piersi kurczaka
- 2 łyżka stołowa masło
- 1 duży Główka cebuli
- 2 gerezd czosnek
- 250 g Grzyby (np. pieczarki)
- 2 dl kwaśna śmietana
- 1 łyżka moka czerwona papryka
- sól, pieprz do smaku
- Świeżo posiekana natka pietruszki do podania
Najnowsze ulotki
Procedura
Wymieszaj czerwoną paprykę ze śmietaną. Uważaj, aby nie była zbyt ostra, w przeciwnym razie zamaskuje inne smaki.
Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek na maśle. Bądź cierpliwy, nie spiesz się, smak duszonej cebuli będzie znacznie głębszy.
Dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby i dalej gotuj na wolnym ogniu. Ważne jest, aby odparować sok z grzybów, w przeciwnym razie rezultat będzie wodnisty.
Posypać piersi z kurczaka i dobrze wymieszać. Dopraw solą i pieprzem. Piersi z kurczaka łatwo wysychają, więc nie pozostawiaj ich na patelni zbyt długo.
Dodaj śmietanę i gotuj przez kolejne 5-10 minut. Ważne jest, aby nie gotować, ponieważ śmietana może się wytrącić.
Podawać posypane świeżo posiekaną natką pietruszki. Pysznym dodatkiem jest ryż lub makaron.