REKLAMA

Źródło: Pixabay: romjanaly

Pierś z kurczaka z kwaśną śmietaną grzybową

Mój ulubiony przepis na pierś z kurczaka to pierś z kurczaka z pieczarkami i kwaśną śmietaną. Jest pyszna, smaczna i łatwa do zrobienia, jeśli postępujesz zgodnie z instrukcjami. Robiłam ją kilka razy, więc mam kilka przydatnych wskazówek, aby uzyskać idealny rezultat.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 db Filet z piersi kurczaka Dodano do
  • 2 łyżka stołowa masło Dodano do
  • 1 duży Główka cebuli Dodano do
  • 2 gerezd czosnek Dodano do
  • 250 g Grzyby (np. pieczarki) Dodano do
  • 2 dl kwaśna śmietana Dodano do
  • 1 łyżka moka czerwona papryka Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • Świeżo posiekana natka pietruszki do podania Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Wymieszaj czerwoną paprykę ze śmietaną. Uważaj, aby nie była zbyt ostra, w przeciwnym razie zamaskuje inne smaki.

2. Krok

Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek na maśle. Bądź cierpliwy, nie spiesz się, smak duszonej cebuli będzie znacznie głębszy.

3. Krok

Dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby i dalej gotuj na wolnym ogniu. Ważne jest, aby odparować sok z grzybów, w przeciwnym razie rezultat będzie wodnisty.

4. Krok

Posypać piersi z kurczaka i dobrze wymieszać. Dopraw solą i pieprzem. Piersi z kurczaka łatwo wysychają, więc nie pozostawiaj ich na patelni zbyt długo.

5. Krok

Dodaj śmietanę i gotuj przez kolejne 5-10 minut. Ważne jest, aby nie gotować, ponieważ śmietana może się wytrącić.

6. Krok

Podawać posypane świeżo posiekaną natką pietruszki. Pysznym dodatkiem jest ryż lub makaron.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy

Deser

1518 przepisy