REKLAMA

Źródło: zi3000 Getty Images Pro

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to prawdziwa perełka wśród polskich przepisów, stanowiąca nieodłączny element świątecznego stołu.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Na ciasto:

  • 12 kg mąki Dodano do
  • 1 ks średnie jajko Dodano do
  • 200 ml ciepłej wody Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Na farsz:

  • 12 kg kapusty kiszonej Dodano do
  • 0.2 kg suszonych grzybów Dodano do
  • 2 ks małe cebule Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Zacznij od przygotowania farszu. Grzyby namocz we wrzątku i odstaw na kilka godzin (możesz to zrobić dzień wcześniej). Po tym czasie ugotuj je w wodzie, w której się moczyły.

2. Krok

Kapustę zeszlifuj w rondlu, dodaj odrobinę wody i gotuj do miękkości.

3. Krok

Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju, po czym dodaj do ugotowanej kapusty i grzybów. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Krok

Przygotuj ciasto: Mieszać mąkę, jajko, sól i stopniowo dodawać wodę, aż ciasto będzie elastyczne. Ugnieć gładkie ciasto i odstaw na 30 minut.

5. Krok

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i wytnij z niego okręgi (najlepiej za pomocą szklanki).

6. Krok

W środek każdego okręgu włóż łyżeczkę farszu, zagnij na pół i zlepkuj brzegi, formując pierogi.

7. Krok

Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

8. Krok

Podawaj gorące, najlepiej polane roztopionym masłem i posypane cebulką.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy