Źródło: zi3000 Getty Images Pro
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami to prawdziwa perełka wśród polskich przepisów, stanowiąca nieodłączny element świątecznego stołu.
Składniki
Na ciasto:
- 1⁄2 kg mąki
- 1 ks średnie jajko
- 200 ml ciepłej wody
- szczypta soli
Na farsz:
- 1⁄2 kg kapusty kiszonej
- 0.2 kg suszonych grzybów
- 2 ks małe cebule
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od przygotowania farszu. Grzyby namocz we wrzątku i odstaw na kilka godzin (możesz to zrobić dzień wcześniej). Po tym czasie ugotuj je w wodzie, w której się moczyły.
Kapustę zeszlifuj w rondlu, dodaj odrobinę wody i gotuj do miękkości.
Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju, po czym dodaj do ugotowanej kapusty i grzybów. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto: Mieszać mąkę, jajko, sól i stopniowo dodawać wodę, aż ciasto będzie elastyczne. Ugnieć gładkie ciasto i odstaw na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i wytnij z niego okręgi (najlepiej za pomocą szklanki).
W środek każdego okręgu włóż łyżeczkę farszu, zagnij na pół i zlepkuj brzegi, formując pierogi.
Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podawaj gorące, najlepiej polane roztopionym masłem i posypane cebulką.