REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/awWB4jLsxFbc_nxCoDw9/8d2f35c5a268100359caf263b57448.jpeg)
Źródło: FB: Boží recepty
Piernikowe jajka
Przygotuj w domu słodkie piernikowe jajka, które będą doskonałym wyborem na wielkanocny stół lub jako drobny dodatek do kawy. Ich przygotowanie jest proste, a wygląd końcowy jest bardzo atrakcyjny.
REKLAMA
Składniki
porcje
15
Ciasto
- 500 g Gładka mąka
- 200 g cukru
- 1 Łyżka Woda sodowa
- 1 szt jajko
- 1 Łyżka Mielony cynamon
- 1 Łyżka Mielone goździki
- 250 g Miód
- 120 g masło
Lukier
- 1 szt Biały
- 200 g cukier puder
- 1 Łyżka sok z cytryny
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Przygotowanie ciasta: Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, zagnieć gładkie ciasto i pozostaw do odpoczynku przez pół godziny.
2. Krok
Wyrabianie jajek: Wytnij foremką z ciasta jajka i piecz w wcześniej nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 10 minut.
3. Krok
Przygotowanie polewy: Ubij białko, stopniowo dodawaj cukier puder i sok z cytryny, mieszając, aż polewa stanie się gładka.