REKLAMA

Źródło: ALLEKO from Getty Images

Piernik najlepszy

Ten przepis to wynik kilkunastu lat prób i badań, krążenia po rodzinie, aż w końcu doszedłem do wersji, która dla mnie i dla moich najbliższych, jest absolutnie idealna. Piernik, który wychodzi z tego przepisu jest wilgotny, aromatyczny a przede wszystkim - nie jest za słodki. To niesamowicie satysfakcjonujące, kiedy po pierwszym kęsie widzę uśmiech na twarzach mojej rodziny.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 650 g mąki Dodano do
  • 500 g miodu Dodano do
  • 250 g cukru Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 100 g dżemu morelowego Dodano do
  • 4 ks jajka Dodano do
  • 1 Łyżka przyprawy do piernika Dodano do
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodano do
  • 1 łyżeczka kakao Dodano do
  • Zest z jednej pomarańczy Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Miodu, cukru, masła i dżemu nie gotuj na zbyt dużym ogniu, lekko podgrzewaj aż do momentu, gdy składniki się połączą w jednolitą masę. To bardzo ważne - nie pozwalaj im się zagotować. Następnie odstaw do ostygnięcia.

2. Krok

W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz kakao.

3. Krok

Gdy masa miodowa ostygnie, dodaj do niej jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając. Następnie dodaj mąkę z pozostałymi składnikami i zagniataj ciasto. Pamiętaj, aby robić to powoli, stopniowo dodając mąkę.

4. Krok

Ciasto umieść na jedną do dwóch godzin do lodówki.

5. Krok

Upiecz piernik w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę. Oczywiście upewnij się, że ciasto jest dojrzałe, wbijając szczypce - powinny wyjść suche.

6. Krok

Po upieczeniu odstaw piernik na dobę - niech się „uleży”.

7. Krok

Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1112 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

559 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy