Źródło: ALLEKO from Getty Images
Piernik najlepszy
Ten przepis to wynik kilkunastu lat prób i badań, krążenia po rodzinie, aż w końcu doszedłem do wersji, która dla mnie i dla moich najbliższych, jest absolutnie idealna. Piernik, który wychodzi z tego przepisu jest wilgotny, aromatyczny a przede wszystkim - nie jest za słodki. To niesamowicie satysfakcjonujące, kiedy po pierwszym kęsie widzę uśmiech na twarzach mojej rodziny.
Składniki
- 650 g mąki
- 500 g miodu
- 250 g cukru
- 100 g masla
- 100 g dżemu morelowego
- 4 ks jajka
- 1 Łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kakao
- Zest z jednej pomarańczy
Najnowsze ulotki
Procedura
Miodu, cukru, masła i dżemu nie gotuj na zbyt dużym ogniu, lekko podgrzewaj aż do momentu, gdy składniki się połączą w jednolitą masę. To bardzo ważne - nie pozwalaj im się zagotować. Następnie odstaw do ostygnięcia.
W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz kakao.
Gdy masa miodowa ostygnie, dodaj do niej jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając. Następnie dodaj mąkę z pozostałymi składnikami i zagniataj ciasto. Pamiętaj, aby robić to powoli, stopniowo dodając mąkę.
Ciasto umieść na jedną do dwóch godzin do lodówki.
Upiecz piernik w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę. Oczywiście upewnij się, że ciasto jest dojrzałe, wbijając szczypce - powinny wyjść suche.
Po upieczeniu odstaw piernik na dobę - niech się „uleży”.
Smacznego!