REKLAMA
Źródło: GMVozd from Getty Images Signature
Pieczony ziemniak z kiszoną kapustą
Tradycyjne pieczone ziemniaki z kiszoną kapustą, które są doskonałe jako danie główne.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg ziemniaki
- 2 łyżeczka Sól
- 2 łyżeczka przyprawy curry
- 1 opakowanie krem do gotowania
- 1 łyżeczka Srasca
- 3 szt The Onion
- 1⁄2 kg kapusta kiszona
- liść laurowy
- cały czarny pieprz
- olej
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Oczyść ziemniaki i pokrój je na kostki.
2. Krok
Wkładamy do naczynia do zapiekania i mieszamy z solą, kari, papryką i odrobiną oleju. Wszystko razem mieszamy.
3. Krok
Drobno kroimy 1 cebulę i sypiemy ją na ziemniakach.
4. Krok
Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 30 minut.
5. Krok
Na ziemniaki nakładamy kwaśną śmietanę, polewamy śmietaną, posypujemy przyprawami i liściem laurowym. Pieczemy pokryte jeszcze przez 30 minut. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojone 2 cebule.
6. Krok
Odkryjemy makaron, dodamy prażoną cebulę na wierzch i pozostawimy do dogotowania.