Pieczony schab
Pyszna pieczona polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym ze śmietaną, musztardą i grzybami.
Składniki
- 500 g polędwica wieprzowa
- 3 Łyżka Masło roślinne
- 250 g Mistrzowie
- 2 Łyżka świeży tymianek
- 1 Kawałek ząbek czosnku
- 1 Kawałek bita śmietana
- 2 łyżka stołowa musztarda Dijon
- 2 łyżka stołowa Białe wino wytrawne
- sól
- pieprz czarny mielony
Najnowsze ulotki
Procedura
Polędwiczkę wieprzową umyć, oczyścić i posolić. Odstawić na 1 godzinę.
Źródło: Youtube
Rozgrzej masło na patelni i usmaż polędwiczki wieprzowe z obu stron. Następnie włóż ją do piekarnika i ustaw temperaturę na 230°C (230°F) tylko do momentu, aż osiągnie 140°C (140°F). Piec przez około 10 do 12 minut. Gdy polędwiczka wieprzowa będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i przykryj luźno folią.
Źródło: Youtube
Kiedy mamy już upieczoną polędwiczkę wieprzową, kontynuujemy przygotowywanie sosu śmietanowo-grzybowego. W rondelku roztapiamy łyżkę masła i dodajemy do niego pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Następnie dodaj do pieczarek świeży tymianek i zmiażdżony czosnek. Nie zapomnij odgazować grzybów winem.
Źródło: Youtube
Przełożyć podsmażone grzyby do miski i wlać na patelnię śmietanę. Po chwili dodać musztardę i upieczone grzyby. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Źródło: Youtube