Źródło: joannawnuk from Getty Images
Pieczony kurczak na miodzie
Przepis na kurczaka pieczonego w miodzie, który jest soczysty, miękki i lekko słodki dzięki daktylom i miodowi.
Składniki
- 1 Kurczak Mięso
- 2 Łyżki Miód
- 2 Łyżki Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- 3 Goździki Czosnek
- sól i pieprz do smaku
- 2 kawałek The Onion
- 60 g Daty
- 150 ml Białe wino
- Woda według potrzeb
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od opłukania i osuszenia kurczaka. Następnie posól i popieprz kurczaka i pozwól mu odpocząć. Podczas gdy kurczak odpoczywa, rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
W misce wymieszać miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny i posiekany czosnek. Rozprowadź marynatę na kurczaku. Pamiętaj, że im dłużej pozostawisz kurczaka w marynacie, tym lepiej smaki się połączą.
Umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia i posyp go posiekaną cebulą i daktylami. Dodaj białe wino i w razie potrzeby dolej wody. Zalecam mieć około 2 cm wody w brytfannie, aby zapobiec przypaleniu kurczaka.
Piec kurczaka przez około półtorej godziny, aż uzyska piękny złotobrązowy kolor. Podczas pieczenia od czasu do czasu polewać kurczaka sokami z brytfanny, co wzmocni jego smak i zapobiegnie wysuszeniu.
Gdy kurczak będzie gotowy, wyjąć go z piekarnika i odstawić na około 10 minut przed pokrojeniem. Pomoże to kurczakowi zachować soki i lepszy smak.