REKLAMA

Źródło: joannawnuk from Getty Images

Pieczony kurczak na miodzie

Przepis na kurczaka pieczonego w miodzie, który jest soczysty, miękki i lekko słodki dzięki daktylom i miodowi.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 Kurczak Mięso Dodano do
  • 2 Łyżki Miód Dodano do
  • 2 Łyżki Oliwa z oliwek Dodano do
  • Sok z cytryny Dodano do
  • 3 Goździki Czosnek Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 kawałek The Onion Dodano do
  • 60 g Daty Dodano do
  • 150 ml Białe wino Dodano do
  • Woda według potrzeb Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zacznij od opłukania i osuszenia kurczaka. Następnie posól i popieprz kurczaka i pozwól mu odpocząć. Podczas gdy kurczak odpoczywa, rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

2. Krok

W misce wymieszać miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny i posiekany czosnek. Rozprowadź marynatę na kurczaku. Pamiętaj, że im dłużej pozostawisz kurczaka w marynacie, tym lepiej smaki się połączą.

3. Krok

Umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia i posyp go posiekaną cebulą i daktylami. Dodaj białe wino i w razie potrzeby dolej wody. Zalecam mieć około 2 cm wody w brytfannie, aby zapobiec przypaleniu kurczaka.

4. Krok

Piec kurczaka przez około półtorej godziny, aż uzyska piękny złotobrązowy kolor. Podczas pieczenia od czasu do czasu polewać kurczaka sokami z brytfanny, co wzmocni jego smak i zapobiegnie wysuszeniu.

5. Krok

Gdy kurczak będzie gotowy, wyjąć go z piekarnika i odstawić na około 10 minut przed pokrojeniem. Pomoże to kurczakowi zachować soki i lepszy smak.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy