REKLAMA
Źródło: Africa Images from Canva
Pieczony burak
Pieczone buraki świetnie nadają się jako dodatek do głównego posiłku.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 4 kawałek Buraki średniej wielkości
- 3 Łyżki Oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
2. Krok
Dokładnie umyj i obierz buraki.
3. Krok
Pokrój buraki na około 2 cm kawałki.
4. Krok
Umieść kawałki buraków na blasze do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj, aby buraki były równomiernie pokryte oliwą. Zalecam użycie papieru do pieczenia, aby buraki nie przypaliły się do blachy i łatwo z niej zeszły.
5. Krok
Dodaj sól i pieprz do smaku.
6. Krok
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30 do 40 minut, aż buraki będą miękkie i złociste. Dobrym pomysłem jest mieszanie buraków od czasu do czasu podczas pieczenia, aby równomiernie się upiekły.
7. Krok
Podawać jeszcze ciepłe jako dodatek.