Źródło: Africa Images from Canva
Pieczony burak
Jest to prosty, ale bardzo smaczny przepis, który zachowuje naturalną słodycz buraków, podczas gdy pieczenie dodaje wspaniałą, karmelizowaną warstwę na wierzchu.
Składniki
- 4 szt średni burak
- 2 Łyżki Oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 2 Łyżki Ocet balsamiczny
- 2 Goździki Czosnek, zmiażdżony
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Dokładnie umyj buraki i, jeśli to konieczne, usuń wszelkie nieładne plamy. Jeśli to możliwe, pozostaw skórkę - pomoże ona burakom zachować kształt i smak podczas pieczenia, a także lepiej skarmelizuje się podczas pieczenia.
Jeśli buraki są duże, pokrój je na połówki lub nagietki. Małe buraki można pozostawić w całości.
Wymieszaj zmiażdżony czosnek z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Rozprowadź tę mieszankę równomiernie na burakach.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około godzinę, aż buraki będą miękkie i pięknie skarmelizowane na powierzchni.