Źródło: FB: Varenie je radosť.
Pieczone udka z ziemniakami i kiszoną kapustą
Pieczone udka z ziemniakami i kiszoną kapustą to tradycyjne słowackie danie, które z pewnością nasyci.
Składniki
- 4 szt udka z kurczaka
- 200 g Ziemniak
- 500 g Kapusta kiszona
- sól, pieprz
- czosnek
- 50 ml Oleje
- 50 ml wody
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw myję i kroję ziemniaki na mniejsze kawałki. Udka myję, solę i pieprzę. Następnie grilluję udka na patelni z odrobiną oleju. Uwielbiam tę część przygotowania, ponieważ dodaje ona wspaniałego smaku do menu.
Umieszczam ziemniaki w naczyniu do pieczenia, wrzucam je z odrobiną oleju, soli, pieprzu i dodaję posiekany czosnek. Dodaję udka na wierzch ziemniaków.
Wybieram kiszoną kapustę, myję ją i podsmażam na patelni z odrobiną oleju. Następnie dodaję ją do brytfanny z udkami i ziemniakami.
Przykrywam naczynie do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę przez około 60 minut.
Danie to można również podawać na przykład z ryżem, gotowanymi ziemniakami lub warzywami.