REKLAMA

Źródło: FB: Varenie je radosť.

Pieczone udka z ziemniakami i kiszoną kapustą

Pieczone udka z ziemniakami i kiszoną kapustą to tradycyjne słowackie danie, które z pewnością nasyci.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 szt udka z kurczaka Dodano do
  • 200 g Ziemniak Dodano do
  • 500 g Kapusta kiszona Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
  • czosnek Dodano do
  • 50 ml Oleje Dodano do
  • 50 ml wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Najpierw myję i kroję ziemniaki na mniejsze kawałki. Udka myję, solę i pieprzę. Następnie grilluję udka na patelni z odrobiną oleju. Uwielbiam tę część przygotowania, ponieważ dodaje ona wspaniałego smaku do menu.

2. Krok

Umieszczam ziemniaki w naczyniu do pieczenia, wrzucam je z odrobiną oleju, soli, pieprzu i dodaję posiekany czosnek. Dodaję udka na wierzch ziemniaków.

3. Krok

Wybieram kiszoną kapustę, myję ją i podsmażam na patelni z odrobiną oleju. Następnie dodaję ją do brytfanny z udkami i ziemniakami.

4. Krok

Przykrywam naczynie do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę przez około 60 minut.

5. Krok

Danie to można również podawać na przykład z ryżem, gotowanymi ziemniakami lub warzywami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy