Pieczone udka kurczaka
Klasyka, która nigdy nie zawiedzie przy nieco tradycyjnie przygotowanych ziemniakach, które na pewno Ci zasmakują.
Składniki
Udka z kurczaka
- 2 szt Tłuczone udko z kurczaka
- oliwa z oliwek
- 2 kawałek rosół z kurczaka
- papryka mielona - słodka
- Mielony czosnek
- pieprz czarny mielony
Ziemniaki ziemniaczane i niebo
- 800 g ziemniak
- oliwa z oliwek
- Rosemary
- 3 goździki czosnek
- 200 g Mrożony brokuł
- sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Dokładnie myjemy uda. Smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy czarnym pieprzem, mielonym słodkim papryką i mielonym czosnkiem. Zalewamy wywarem z dwóch bulionów lub rozkruszamy buliony obok mięsa i zalewamy gorącą wodą. Pieczemy przez około 1 godzinę i 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Ugotuj małe kawałki ziemniaków do miękkości. Następnie wylej wodę. Dodaj oliwę z oliwek (ok. 4 łyżki), rozmaryn i ząbki czosnku.
Na papier do pieczenia dodajemy ziemniaki, które spłaszczamy dnem szklanki. Na zdjęciu jest czosnek pokrojony, ponieważ lubimy smak pieczonego czosnku. Dla tych, którzy nie są tak wielkimi fanami, wystarczy przecisnąć czosnek i dodawać go nieco skromniej :)
Pieczemy około 30-40 minut przy 200°C. W międzyczasie gotujemy zamrożony brokuł w osolonej wodzie - około 10 minut na średnim ogniu.
Możemy podawać, smacznego :)