REKLAMA
Pieczone udka kaczki
Znakomite pieczone udka kaczki z purée marchewkowym i sałatką.
REKLAMA
Składniki
porcje
2
Narzędzia
- 2 szt Kacze uda
- 1 szt sok z cytryny
- 1 łyżka stołowa Miód
- 2 łyżka stołowa Rosół z kury
- Sól
- pieprz czarny mielony
Sałatka
- 2 szt Rzodkiewki
- sok z cytryny
- 1 łyżka stołowa Miód
- oliwa z oliwek
- 1⁄2 pomarańczowy
- Sól
- Przyprawy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Obieramy buraka i kroimy go na małe kółka.
Źródło: Youtube
2. Krok
Do garnka wkładamy pokrojoną marchewkę, zalewamy ją wodą i gotujemy około 20 minut, aż zmięknie.
Źródło: Youtube
3. Krok
Następnie gotowaną marchewkę miksujemy razem z sokiem z cytryny, miodem i bulionem z kurczaka do gładkiej konsystencji.
Źródło: Youtube
4. Krok
Umyjemy udka z kaczki, nieco nacinamy skórę i posypujemy solą i przyprawami.
Źródło: Youtube
5. Krok
Pieczemy udka kacze w 160°C przez około 1 godzinę. Po upieczeniu wkładamy je na papierową chusteczkę, aby odsączyć.
Źródło: Youtube
6. Krok
Do steków przygotujemy jeszcze sałatkę, która składa się z rzodkiewki, rukoli, pokrojonej pomarańczy, soli, pieprzu, soku z cytryny, miodu i oliwy z oliwek.