Pieczone polędwiczki wieprzowe w musztardzie
Szybkie i proste kotlety z polędwicy wieprzowej z doskonałym sosem śmietankowo-musztardowym.
Składniki
Przygotowanie
- 4 plastry polędwica wieprzowa
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka pieprz czarny mielony
- 2 łyżeczka Olej słonecznikowy
Sos
- 2 łyżeczka Olej słonecznikowy
- 240 ml Kurczak bulionu
- 1 łyżka stołowa Z pełnego ziarna musztardy
- 120 ml śmietana do ubijania
- Szczypta sosu worcester
Podanie
- Świeżo posiekana natka pietruszki
- świeżo mielony czarny pieprz
- Gotowane lub pieczone ziemniaki
Najnowsze ulotki
Procedura
Nagrzej piekarnik do 175 °C.
Schabowe kładziemy na talerzu i posypujemy solą i pieprzem.
Źródło: Youtube
Rozgrzewamy olej na dużym ogniu w dużej patelni. Po chwili wkładamy kotlety do patelni i smażymy około 3 minuty na złoto z każdej strony.
Źródło: Youtube
Przełożyć kotlety na blachę i włóż do piekarnika na 5 - 6 minut, dopóki nie będą różowe w środku.
Źródło: Youtube
W międzyczasie dodaj do patelni rosół z kurczaka i mieszaj go przez około 4 minuty.
Źródło: Youtube
Stopniowo dodajemy musztardę, śmietanę i sos Worcestershire.
Źródło: Youtube
Wszystko razem mieszamy i gotujemy przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Źródło: Youtube
Po upieczeniu przenosimy kotlety na ciepły talerz i pozostawiamy na kilka minut. Następnie polewamy je przygotowanym sosem, posypujemy pietruszką i czarnym pieprzem.
Źródło: Youtube
Podajemy je na przykład z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego :D