Źródło: Freepik
Pieczone pieczarki faszerowane serem i czosnkiem
Gotowanie i nadziewanie tych ziemistych grzybów polnych to naprawdę kulinarna przygoda, która jest tego warta! Są obfite, aromatyczne i bardzo satysfakcjonujące.
Składniki
- 8 Duże grzyby polne
- 4 plastry Czerstwego chleba
- 2 ząbki Zmiażdżonego czosnku
- 1 Mała cebula, drobno posiekana
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1⁄2 filiżanka rozdrobnionego sera cheddar
- 2 łyżki stołowe Pietruszki, drobno posiekanej
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Z mojego doświadczenia wynika, że utrzymanie odpowiedniej temperatury piekarnika jest kluczowe dla równomiernego i idealnego upieczenia grzybów.
Oczyść grzyby, delikatnie przecierając je wilgotną ściereczką. Usuń łodygi, posiekaj je drobno i odłóż na bok. Pamiętaj, aby obchodzić się z grzybami delikatnie, aby ich nie uszkodzić.
Rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę i smażyć do zeszklenia - zwykle zajmuje to około 5 minut. Dodaj czosnek i drobno posiekane łodygi grzybów i smaż przez kolejne 5 minut.
W międzyczasie zmiksuj czerstwy chleb w robocie kuchennym, aż zamieni się w okruchy. Zauważyłem, że czerstwy chleb zapewnia bardziej pożądaną i chrupiącą teksturę niż świeży chleb.
Zdejmij patelnię z ognia i dodaj bułkę tartą, natkę pietruszki, rozdrobniony ser oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszać, aż wszystkie składniki zostaną równomiernie rozprowadzone.
Nadziewaj każdy kapelusz pieczarki mieszanką i umieść je na blasze do pieczenia. Skrop nadziewane grzyby pozostałą oliwą z oliwek - nada im to ładny złoty kolor i wzmocni ich smak.
Piec przez około 20 minut lub do momentu, aż grzyby zmiękną, a farsz na wierzchu stanie się złotobrązowy. Sugeruję uważne obserwowanie grzybów pod koniec pieczenia, ponieważ mogą się łatwo przypalić.