Źródło: Pixabay: congerdesign
Pieczone klopsiki z tuńczyka w puszce z serem
Te klopsiki są aromatyczne, lekkie i wyjątkowo sycące. Skupiając się na zdrowszej diecie, pieczenie tych klopsików zamiast smażenia zmniejsza ilość spożywanych tłuszczów.
Składniki
- 2 puszki Tuńczyka w oliwie z oliwek (odsączonego i w płatkach)
- 1⁄4 filiżanka Tarty parmezan
- 1⁄4 filiżanka Włoska bułka tarta
- 1⁄4 filiżanka świeża pietruszka, posiekana
- 1⁄4 filiżanka sok z cytryny
- skórka z jednej cytryny
- 1 pod mielonego czosnku
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki stołowe oliwa z oliwek
- 1 słoik Sosu marinara (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 375 stopni F, temperatury, która pozwoli klopsikom z tuńczyka równomiernie się upiec.
W dużej misce wymieszać odsączonego i płatkowanego tuńczyka, parmezan, bułkę tartą, natkę pietruszki, sok z cytryny, skórkę z cytryny, mielony czosnek i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Z mojego osobistego doświadczenia wynika, że tuńczyk z puszki w oliwie z oliwek nadaje przepisowi więcej smaku niż tuńczyk z puszki w wodzie.
Uformuj mieszankę w 1-calowe klopsiki. Upewnij się, że są ciasno upakowane, ponieważ zapewni to, że zachowają swój kształt podczas pieczenia.
Umieść klopsiki na natłuszczonej blasze do pieczenia, w równych odstępach. Posmaruj je cienką warstwą oliwy z oliwek - pomoże im to uzyskać wspaniały złoty kolor.
Piecz klopsiki z tuńczyka przez około 20 minut lub do momentu, aż będą złotobrązowe. Ważną wskazówką jest, aby nie przekraczać tego czasu pieczenia, aby uniknąć wysuszenia tuńczyka.
Jeśli jesteś fanem sosu marinara lub innych sosów, możesz podgrzać słoik podczas pieczenia klopsików i podawać je z boku lub polać nim podczas serwowania.