REKLAMA
Pieczone kaczki
Tradycyjny obiad
REKLAMA
Składniki
porcje
3
- 1 Kompletny kaczka
- 1 szt jabłko
- sól
- Tekst
- Woda do podlewania
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Kaczkę dobrze pierw umyjemy. W domu zawsze pieczemy ją w całości, więc przygotowujemy większą blachę. Kaczkę dobrze naciskamy (także od środka). Myjemy jabłko i wkładamy je w całości do środka kaczki. Nie obieramy go, bo inaczej się rozpadnie.
2. Krok
Według smaku możemy posypać kuminem (10-15 nasion). Podlejemy kaczkę w naczyniu do pieczenia wodą. Zwykle dodaję około 2 cm wody.
3. Krok
Przykryjemy i pieczemy przez 1 godzinę w 200 °C. Następnie obrócimy i pieczemy kolejną godzinę pod przykryciem. Po dwóch godzinach pieczenia odkryjemy i pieczemy odkryte przez 30 minut z jednej strony i 30 minut z drugiej strony.
4. Krok
Po upieczeniu usuwamy jabłko i podajemy kaczkę z kluskami i czerwoną duszoną kapustą.