REKLAMA

Pieczone kaczki

Tradycyjny obiad

REKLAMA

Składniki

porcje
3
  • 1 Kompletny kaczka Dodano do
  • 1 szt jabłko Dodano do
  • sól Dodano do
  • Tekst Dodano do
  • Woda do podlewania Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Kaczkę dobrze pierw umyjemy. W domu zawsze pieczemy ją w całości, więc przygotowujemy większą blachę. Kaczkę dobrze naciskamy (także od środka). Myjemy jabłko i wkładamy je w całości do środka kaczki. Nie obieramy go, bo inaczej się rozpadnie.

2. Krok

Według smaku możemy posypać kuminem (10-15 nasion). Podlejemy kaczkę w naczyniu do pieczenia wodą. Zwykle dodaję około 2 cm wody.

3. Krok

Przykryjemy i pieczemy przez 1 godzinę w 200 °C. Następnie obrócimy i pieczemy kolejną godzinę pod przykryciem. Po dwóch godzinach pieczenia odkryjemy i pieczemy odkryte przez 30 minut z jednej strony i 30 minut z drugiej strony.

4. Krok

Po upieczeniu usuwamy jabłko i podajemy kaczkę z kluskami i czerwoną duszoną kapustą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy